Aktualno

‘PREPOROD’ NEĆE POTPISATI Preko 60 posto nastavnika protiv ovakvog sporazuma s Vladom

'PREPOROD' NEĆE POTPISATI Preko 60 posto nastavnika protiv ovakvog sporazuma s Vladom

Sindikat Preporod neće ovog četvrtka navečer potpisati sporazum prema zadnjoj ponudi Vlade RH koju su sindikati prihvatili kao rezultat 36-dnevnog štrajka, istaknuto je to na konferenciji za medije Sindikata zaposlenih u školstvu – Preporod na temu ‘Slažu li se prosvjetari s ponudom Vlade RH?’ ovog četvrtka. Predstavnici sindikata predstavili su i ekskluzivne rezultate izjašnavanja koje su proveli među članovima sindikata u sklopu kojih se njih 61, 82 posto izjasnilo protiv sporazuma.

– Ukupno se izjasnilo 10 677 zaposlenika u osnovnim i srednjim školama, od toga 8638 članova Preporoda i 2039 nečlanova sindikata. Protiv sporazuma je bilo 6536 (61,82 posto) nastavnika, a za prihvačanje istoga 4037 (38,18 posto) nastavnika. Bilo je 104 nevažećih listića – istaknuo je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić.

-Vladin sporazum kao prvo ima svoje izrazito dobre i izrazito loše strane, ne može ga se promatrati jednoznačno kako to mnogi čine. Dobra mu je strana što učiteljima ide povišica plaće. Svaka povišica je dobra, a ići će i nastavnom i nenastavnom osoblju. Dobro je i što se napokon shvatilo da plaće zaposlenih u obrazovanju zaostaju jer ovo jest primjer separatnog povećanja plaća u javnim službama. Dobro je i što je ispravljena dugogodišnja nepravda prema koeficijentima tajnika i računovođa. Dugi niz godina se to pokušavalo i ovaj štrajk moramo shvatiti i kao vjetar u leđa tim nastojanjima. Nije dobro što je došlo do razjednačavanja u pogledu rješenja nastavnog i nenastavnog osoblja. Mi smo u ovome štrajku bili zajedno, nije se pravila razlika među sindikatima niti se gledalo je li netko nastavnik ili nije. Čak su nas i ravnatelji podržavali više nego inače. Mi smo rješavali jednu nepravdu, a stvorili smo drugu i to nije dobro. Mislimo da je moglo drukčije. Nije također dobro što će to potpisati večeras, a nije se provelo izjašnjavanje članstva – rekao je Stipić te dodao kako su se sindikati više puta opekli na ovakva rješenja.

– Nešto ćemo ovime dobiti trenutačno, a jednako toliko i u odgodi. Tri posto odmah i jedan posto u lipnju. Tko zna što će biti s tim 1 posto? Sve je to obećanje na dugom štapu, nadam se da nećemo izvisiti, da se neće pokazati da smo bili naivni kada smo pristali da nam se nešto da odgođeno. Sindikalna strana se pokazala nevjerodostojna –  dodao je Stipić.

Izjašnjavanje su, naglasio je, proveli jer su to proklamirali od početka štrajka te da stoga nisu imali pravo od toga odustati.

– Kada smo prvi put dobili nešto na papiru od predstojnika premijerova ureda, a na tom sastanku je bio i sam premijer, drugi uvjet sporazuma je bila ‘odluka na tijelima bez izjašnjavanja’. Premijer ima pravo zaželjeti što god hoće, ali tri su sindikata na to pristala. Ja to smatram lošim i štetnim za budućnost sindikalnog djelovanja, a vidjet ćemo kakve će to posljedice sve imati. Išli smo na izjašnjavanje i zato što smo u Preporodu unutar 10 godina uvijek isticali da nijedan dokument nećemo potpisivati, a da njegovu valjanost ne provjerimo kod članstva. Kakav bismo mi bili sindikat da smo sada pristali na taj premijerov zahtjev? Da nismo proveli izjašnjavanje, ostali bismo na spekulacijama – zaključio je Stipić.

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist