Aktualno

Preminuo mo. don Miho Demović, jedan od najznačajnijih hrvatskih muzikologa

Preminuo mo. don Miho Demović, jedan od najznačajnijih hrvatskih muzikologa

U 89. godini života i 64. godini svećeništva u Svećeničkom domu sv. Josipa u Zagrebu, na Kaptolu 7, u petak 17. ožujka 2023. godine preminuo je maestro don Miho Demović. Ukop će biti u rodnom zavičaju.

Don Miho Demović rođen je 16. lipnja 1934. godine u Dubravci u Konavlima, od oca Iva i majke Jele Glavinić. Gimnaziju je pohađao u Dubrovniku i Splitu, a teologiju u Splitu i Zagrebu. Za svećenika je zaređen u Dubrovniku 9. kolovoza 1959. godine.

Od mladomisničkih dana do 1965. radio je u biskupskoj kuriji, a uz to je bio orguljaš u katedrali i rektor crkve sv. Nikole na Prijekom. Službu je morao prekinuti (1961.-1963.) zbog odsluženja vojnog roka. Od 1965. u Zagrebu je regens chori, a potom je od 1969. ponovno u Dubrovniku profesor glazbe u sjemeništu. Godine 1976. ide u Köln, no ubrzo se vraća u Zagreb. Do 2002. godine bio je dirigent katedralnog zbora u Zagrebu i poučavao je glazbu na teologiji u Zagrebu. Iza umirovljenja vratio se u Dubrovnik, a od 2017. korisnik je Svećeničkog doma u Zagrebu.

Smatra se jednim od najznačajnijih hrvatskih muzikologa i najznačajnijih hrvatskih glazbenih povjesničara 20. stoljeća. Autor je brojnih knjiga i članaka u kojima je na arhivskim izvorima otkrio i afirmirao velik broj dotad nepoznatih imena i događaja iz povijesti glazbenog života u Dubrovniku. Dobitnik je brojnih priznanja za svoj predani rad, među kojima i Nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo 2007. godine.

Sprovodna misa i ukop bit će u utorak 21. ožujka u 14 sati u rodnoj Dubravci.

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist