Sport

Preminuo dubrovački slijepi šahist Ivo Didović

Preminuo dubrovački slijepi šahist Ivo Didović

U 76. godini preminuo je Ivo Didović, niz godina među najboljim dubrovačkim, ali i hrvatskim slijepim šahistima.

Iako je u ranim godinama postupno, pa onda i potpuno izgubio vid, ipak time nije odustao od svoje velike ljubavi – šaha, u kojemu je postizao zavidne uspjehe u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji i ne samo među slijepim šahistima.

Zahvaljujući svojem velikom šahovskom talentu, posebice u kombinatorici, Didović je bio ravnopravan sudionik brojnih šahovskih turnira, ostvarujući niz pobjeda u srazu i s najboljim dubrovačkim šahistima.

Na prvenstvima slijepih hrvatskih šahista skoro uvijek bio je u samom vrhu, a bio je i nekoliko godina član hrvatske reprezentacije slijepih. Nije potrebno ni objašnjavati koliki je to hendikep biti slijep i uz to biti odličan šahist.

Nerijetki su, gledavši Didovićeve partije i sumnjali u njegovu sljepoću, ali bi se ubrzo i razuvjerili. Iako je najveći dio života bio slijep i siromašan, ipak je to sve hrabro podnosio. Tome je najviše pridonijela i njegova supruga, podarivši mu i petoro djece i cijelo vrijeme skrbivši o njemu na svakom koraku. Razumijevanje za Didovića, pomagavši mu novčano i materijalno, stalno su pokazivali i dubrovačka udruga slijepih i nesebični pojedinci, kao i njegov šahovski klub “Dubrovnik”

Ivo će i ne samo dubrovačkim šahistima ostati u trajnom sjećanju kao nesvakidašnji i jak šahist, nego i kao primjer nevjerojatne ljudske snage i volje za životom, nikad se ne predavši unatoč spomenutim preprekama i predrasudama okruženja.

Tekst: Bajro Sarić

Pročitajte još

DRUGI DAN MITINGA Još tri medalje za PK Jug!

Dulist

OLMISSUM SLAVIO Square nije uspio izboriti majstoricu polufinala

Dulist

PRVI DAN ‘SWIM WARSA’ Šest medalja za Plivački klub Jug!

Dulist