Županija

Premijer i župani o nužnosti decentralizacije i strateškim projektima

Plenkovic i Zupani Sastanak

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je sastanak s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina na kojem je sudjelovao i župan Nikola Dobroslavić.

Ovo je prvi sastanak premijera i svih ministara sa svim relevantnim akterima iz jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Plenković je naglasio da je za ravnomjeran razvoj i normalno funkcioniranje središnje državne vlasti izrazito važno da Vlada i predstavnici lokalnih i regionalnih jedinica usko surađuju i redovito komuniciraju. Sukladno toj potrebi, premijer je naglasio kako će se ubuduće ovakvi sastanci održavati najmanje jednom godišnje. U tome su ga podržali i svi ministri koji su također istaknuli kako su im bitne informacije s terena, a upravo im navedene jedinice mogu to pružiti.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk se zahvalio premijeru što je pozvao predstavnike općina, gradova i županija na sastanak i rekao kako županije neće odustati od decentralizacije.
-Odlučni smo postati nezaobilazna karika u promišljanju budućeg ustroja Republike Hrvatske. Snažno i dalje zagovaramo jačanje ovlasti i nadležnosti županija te mogućnost da barem jednim dijelom sami odlučujemo o prihodima i oblikovanju proračuna.- rekao je predsjednik Pauk i dodao kako su županije spremne preuzeti urede državne uprave te dogovoriti modele decentralizacije školstva.

-Sigurni smo da se decentralizacija može najbolje, najbrže i najefikasnije provesti unutar postojećeg županijskog sustava i na tome ćemo se zalagati i dalje.- zaključio je predsjednik Pauk.

Osim rasprave o ključnim temama iz područja lokalne i regionalne vlasti, bila je ovo prilika da župani premijeru prezentiraju sve strateške projekte njihovih županija.

Pročitajte još

The Guardian uvrstio Cavtat na listu najljepših obalnih gradova i mjesta

Dulist

[FOTO] TRATAMENAT ZA DAN ŽUPANIJE Pogledajte koga je župan ugostio na svečanom objedu

Dulist

[FOTO] Laureatima uručena priznanja Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist