Kultura

‘PRELOGU U ČAST’ Predavanje o doajenu povijesti umjetnosti

'PRELOGU U ČAST' Predavanje o doajenu povijesti umjetnosti

Društvo arhitekata Dubrovnik, Hrvatska komora arhitekata – Područni odbor Dubrovnik i Umjetnička galerija Dubrovnik pozivaju Vas na predavanje “Milanu Prelogu u čast (1919. – 2019.)”, koje će u petak, 27. rujna 2019. u Galeriji Dulčić Masle Pulitika s početkom u 20 sati održati mr. sc. Maja Nodari.

Ove godine navršila se stota obljetnica rođenja povjesničara umjetnosti Milana Preloga (1919.-1988.), koji je svojim djelom kao znanstvenik i teoretičar, konzervator i sveučilišni profesor obilježio četrdesetak godina hrvatske povijesti umjetnosti.
Temeljno obilježje Prelogova djela, točnije, njegova metodološkog postupka, istraživanje je i valorizacija umjetničkih pojava i djela u njihovu ukupnom kontekstu, odnosno u prostoru, vremenu i ljudskom životu. Prelogova interpretacija povijesnih cjelina, stalna težnja integralnoj zaštiti baštine usredotočene na interdisciplinarnoj sintezi ostavila je duboki trag, jer mu je djelo uzorak iznimne tematske i intelektualne širine.
Dio njegovog istraživačkog i znanstvenog opusa posvećen je Dubrovniku, čija je povijesna jezgra zahvaljujući Prelogu i izradi dokumentacije najviše razine, mogla na prvoj sjednici Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO-a 1979. biti upisana na Listu svjetske baštine.
Iz njegova “dubrovačkog opusa“ izdvajaju se teme aktualne i danas, postavljajući pitanja o Prelogovoj baštini danas.

MAJA NODARI, povjesničarka umjetnosti, konzervatorica, radijska urednica. Na Sveučilištu u Zagrebu diplomirala povijesti umjetnosti, gdje je i magistrirala pod mentorstvom prof.dr. Milana Preloga. Cijeloga se radnoga vijeka bavila raznim aspektima dubrovačkog kulturnog nasljeđa kao konzervatorica savjetnica u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske za nepokretnu i nematerijalnu kulturnu baštinu, te kao urednica na Hrvatskom radiju, gdje je pokrenula ciklus emisija Baština koji kontinuirano uređuje i vodi 28 godina.
Sudjelovala na nizu simpozija, projekata, izložbi, objavljuje znanstvene, stručne i publicističke radove, tiskane i multimedijalne. Među brojnim priznanjima,odlikovana 1996. godine Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za obogaćivanje i čuvanje hrvatske kulture te za rad na zaštiti spomeničke baštine.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist