AktualnoUrednički izbor

PREKRASNI PAUN U DOMU KRISTINE ĆURČIJA Sunček – pernati ‘pas čuvar’ koji obožava društvo i glazbu!

PREKRASNI PAUN U DOMU KRISTINE ĆURČIJA Sunček – pernati ‘pas čuvar’ koji obožava društvo i glazbu!

Sasvim slučajno paun Sunček ušao je u život Kristine Ćurčije i postao njegovim bitnim dijelom. Dotad je Ćurčija, poznato lice u javnom i društvenom životu, u svom domu imala pravo malo ‘životinjsko carstvo’, a Sunček je bio itekako dobrodošlo novo živo biće. Stigao je kod nje na njegu, prije godinu i pol dana. Pronađen je na Lokrumu, gdje Ćurčija radi, s ozljedama noge.
— Samo jedan dio noge se držao za ostatak dijela koji se nalazi iznad koljena. Prvo što sam napravila je da sam kontaktirala Društvo za zaštitu životinja i Anicu Sambrailo. Ona me spojila s veterinarkom Sunčicom Oštrić. Nakon niza pokušaja ipak se nije uspio spasiti donji dio noge – prisjeća se. No, odlučili su pronaći rješenje i pomoći paunu kako bi mogao normalno funkcionirati i bez noge.

Nije paunica, već paun
U dogovoru s Tehničkom školom Ruđer Bošković u Vinkovcima, za koju će reći da u njoj djeluju genijalci, za pauna je napravljena umjetna 3D proteza.
—Dosad ih je promijenio sedam. Te proteze su omogućile da on cijelo to vrijeme stoji na nogama. Da nije bilo proteze, nikad korake ne bi napravio. Sada čekamo novu protezu koja je potpuno drukčija od svih koje smo dosad imali. Proteza, koju će ponovno izraditi vinkovačka Tehnička škola, ovoga će puta biti u ‘L’ obliku, a ne više u ravnom obliku kakve smo dosad koristili – ističe.

PREKRASNI PAUN U DOMU KRISTINE ĆURČIJA Sunček – pernati ‘pas čuvar’ koji obožava društvo i glazbu!
Da nije bilo proteze, nikad korake ne bi napravio

— Naime, razlika sada u tome što je dio noge ispod koljena, koji je bio otrgnut, narastao za neka dva i pol centimetara. Njemu to služi kao oslonac. Dakle, kako on raste, rastu i kosti. Zbog toga ne možemo napraviti ravnu umjetnu ‘nogicu’, a koja je u krajnjem slučaju trebala uključivati i ‘prste’, nego sad to mora biti u spomenutom ‘L’ profilu. Njome ćemo nadoknaditi nekih pet centimetara koji njemu nedostaju do potrebne visine, odnosno visine druge noge – objašnjava Ćurčija. Inače, na samom su početku mislili kako je riječ o – paunici.
—Ispočetka svi paunovi imaju istu boju. Imaju jedan zanimljiv dio na nozi po čemu se prepoznaje radi li se o paunu ili paunici. To se zove ‘prst’. No, Sunček nije imao tu nogu i zbog toga nismo mogli skontati. Nazvali smo je Sunčica, a ime je dobila po veterinarki. Međutim, s vremenom je naša Sunčica počela mijenjati boju. Iz nekakve šarene boje prešla je u prekrasnu modru. Sad imamo jednog velikog prekrasnog pauna!

‘Koja ti je to po redu životinja?’
S nama se vratila godinu i pol unazad i prisjetila se trenutka kad je rekla svojim ukućanima kako će u kuću dovesti još jednu životinju.
— Bilo je vrlo zanimljivo. I pitanje koje je odmah postavljeno, bilo je: ‘Koja ti je to po redu životinja?’. Naime, životinje su u našem domu uvijek dobrodošle. Uz njega imamo psa Maxa, mačku Miu i činčilu Činča. A, imali smo prije i ježa te ribice. Mi imamo mali zoološki vrt na našoj adresi (smijeh). Mia pauna ne obada, ali zato ga druge mačke obadaju, dok činčila nema kontakta s njime. Paun se super slaže sa psom. Kad dolazi poštar, na njega Max obavezno laje (smijeh), a za njim trči i paun – i tuli. Ima taj svoj specifičan zvuk, kao trube! Želi dati do znanja da je i on tu prisutan. Zovemo ga ‘pernatim psom čuvarom’ – kazala je.

PREKRASNI PAUN U DOMU KRISTINE ĆURČIJA Sunček – pernati ‘pas čuvar’ koji obožava društvo i glazbu!

Paunom su posebno oduševljena djeca s Montovjerne koja ga redovito žele pozdraviti. Većinu vremena ova predivna životinja provodi u obiteljskom đardinu, a preko noći boravi u svom kavezu. No, zna boraviti i u radnoj sobi njenog supruga.
—Moj suprug je bio najviše oduševljen dolaskom Sunčeka. Paun voli sjediti ispod njegovih nogu, kraj kompjutera i slušati muziku. Primijetila sam i da Sunček ne voli biti sam. Oko njega mora uvijek biti nekakav zvuk.

PREKRASNI PAUN U DOMU KRISTINE ĆURČIJA Sunček – pernati ‘pas čuvar’ koji obožava društvo i glazbu!
Činčila Činčo

O udomljavanju
Postojalo je promišljanje o povratku Sunčeka na otok Lokrum, no veliki problem su, kako naglašava – strvinari.
—On ne može trenutno poletjeti. I da poleti, može doći do ozljede druge nogice. Nakon što dobije novu protezu, vrlo vjerojatno ćemo ga dati na udomljavanje. Za njega bi najbolja opcija bio neki OPG, seosko domaćinstvo. Nadam se da će biti negdje blizu Dubrovnika – rekla je.
—Falit će nam, kad i ako pođe. Ako ga ne uspijemo udomiti, onda ćemo ga ostaviti kao ljubimca!

PREKRASNI PAUN U DOMU KRISTINE ĆURČIJA Sunček – pernati ‘pas čuvar’ koji obožava društvo i glazbu!
Pas Max

Objavljeno u tiskanom izdanju 26. siječnja 2022.

Pročitajte još

[FOTO] NA PILAMA Djelatnici Hitne pomoći educirali su o važnosti pružanja prve pomoći

Dulist

ZBOG PRAZNIKA RADA Novi broj DuLista od četvrtka na kioscima!

Dulist

ODLUKA KONAČNO PRED GRADSKIM VIJEĆNICIMA Tko će moći bez ograničenja voziti oko Grada?

Dulist