Aktualno

PREKO TISUĆU LJUŠTURA Pomor periski i na ušću Neretve

PREKO TISUĆU LJUŠTURA Pomor periski i na ušću Neretve

Preko tisuću kompleta ljuštura periske prebrojano je na Kominskom ušću drugog dana nove 2020. godine. Naime, Ornitološko društvo Brkata sjenica izvijestilo je na Facebooku o pomoru periski na ušću Neretve.
-Prvi dan 2020. godine rano jutro, kao i obično, nalazimo se na ušću, uživamo u prekrasnom jutru s malo burina, ali ne previše hladnom. Mnogo ptica raznih vrsta, mir i tišina, pravi odmor za dušu. U obilasku nažalost i jedan ne baš lijep detalj. Uočili smo na sprudovima mnogo ljuštura periske, strogo zaštićene vrste školjki koje je izbacilo vjerojatno zadnje jako jugo – napisali su iz društva. S djelatnicom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ ponovno odlaze 2. siječnja te obilaze ušće u čizmama, broje ljušture periski.
-Nakon obilaska kompletnog dijela Kominskog ušća koliko smo mogli duboko u čizmama i sprudove prebrojili smo oko 1000 kompleta ljuštura što predstavlja strašno velik broj (ako uzmemo u obzir dio ljuštura koje su od prije opet je to velik broj. Među njima ima velik broj mladih koje su dugačke od 13 do 25 cm, ima i odraslih od pola metra do 70 cm. U obilasku smo uočili svega jednu živu perisku i još tri koje su uspravne, ali nismo sigurni jesu li žive, nismo mogli do njih. Periske napadaju bakterije koje ih ubijaju, a počelo je u Španjolskoj prije nekoliko godina. Širi se Mediteranom, a došlo je nažalost izgleda i na ušće Neretve – napisali su iz Brkate sjenice.

Foto: Facebook/Ornitološko društvo Brkata sjenica

Pročitajte još

Otvorene nominacije za ovogodišnji izbor Hrvatskog stabla godine

Dulist

The Guardian uvrstio Cavtat na listu najljepših obalnih gradova i mjesta

Dulist

‘PROLJEĆE PRI DVORU’ KUD ‘Stjepan Radić’ sutra nastupa u Pridvorju

Dulist