Aktualno

Pregovori SDP-a i Možemo propali, Most ide s Nezavisnom listom mladih

Pregovori SDP-a i Možemo propali, Most ide s Nezavisnom listom mladih

U sjedištu stranke Možemo održana je press-konferencija o ishodu pregovora sa SDP-om, na kojoj je govorila Sandra Benčić, javlja Index.

– Pregovori sa SDP-om su završili. Krajnji dogovor je takav da se ne izlazi zajedno u četiri izborne jedinice. U šestom mjesecu prošle godine smo najavili samostalan izlazak na izbore, ali smo ostavili mogućnost da u manjem broju izbornih jedinica izađemo u točkastoj koaliciji – kazala je Benčić dodavši da je nakon toga situacija sa strane SDP-a bila takva da to nije mogućnost, ali onda od jedanaestog mjeseca je SDP pozvao da se da ponuda i za te četiri izborne jedinice.

– Mi smo recentno napravili istraživanje o tome kako stojimo u te četiri jedinice zato da bi naša ponuda bila realna. Kad smo dobili te podatke, iznijeli smo našu ponudu. Naša ponuda je bila na temelju činjenice da u sve četiri izborne jedinice imamo mandat, da se samo u jednoj jedinici radi o tome da je taj mandat malo manje vjerojatan – istaknula je Benčić i dodala da Možemo u dvije od tih jedinica donosi puno više od jednog mandata.

– Naš zahtjev se temeljio na tome da je minimum s kojim izlazimo s pregovora ono što u pregovore donosimo, a to je četiri mandata u četiri izborne jedinice. Pregovori su zaista išli u korektnom tonu. Naš zaključak je da je bolje da izlazimo u dva bloka. Zaključak je prihvaćen i od strane SDP-a. To neće utjecati na našu postizbornu suradnju – nastavila je te objasnila kako se Možemo pripremio na samostalan izlazak te da ne bi bili nezadovoljni da su postigli dogovor, ali i da ova odluka ne utječe na smjer kampanje.

Najavila je dolazak na sutrašnje prosvjede, a za postizbornu koaliciju kaže da ju Možemo vidi od centra prema lijevo, u čemu su i sami spremni participirati, a dodala je i a su SDP-ovci prema njima bili korektni tijekom pregovora.

S druge strane Most izlazi na izbore u 9. i 10. jedinici zajedno s Nezavisnom listom mladih. Objavili su to danas u Splitu Božo Petrov, čelnik Mosta i Petar Maretić, predsjednik Nezavisne liste mladih, ujedno načelnik Općine Dicmo, priopćuje Večernji list.

– Izlazimo osnaženi na izbore i neće se dogoditi rasipanje glasova, a jedini kojima bi to odgovaralo je HDZ. Pa na njihovu žalost, a na naše zadovoljstvo, izlazimo zajedno na izbore. Vjerujem da s Nezavisnom listom mladih možemo ostvariti po jedan mandat više u 9. i 10. izbornoj jedinci – kazao je Petrov.

Medijima se obratio i predsjednik Nezavisne liste mladih, Petar Maretić koji je rekao kako su u razgovorima s MOST-om shvatili da su im predizborni programi kompatibilni.

– Svima nam je briga za demografiju i za mlade na prvom mjestu. Puno mladih iselilo je iz Hrvatske. Ante, Petar, Ivan za vas možda ništa ne znače, ali to su sve naši susjedi koji su po svijetu umjesto u Hrvatskoj. Prioritet nam je i borba protiv korupcije. Mi pozivamo sve mlade da ovom turom izađu na izbore i da pokrenu promjene, a mi smo pokazali da to možemo u našim lokalnim sredinama gdje djelujemo. Borba se uvijek svodi na HDZ i SDP, a to je duopol koji godinama uništava Lijepu našu. Mi smo tu da svojim primjerom pokažemo da može drugačije. Mi smo svi ljudi koji su došli iz realnog sektora, imamo iskustvo rada prije politike i smatramo da je to ono što Hrvatskoj treba – rekao je Maretić.

Screenshot: Facebook Možemo/Press-konferencija

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist