Kultura

‘PREĐU U SPOMEN’ Dubrovnik se prisjetio velikana hrvatskog glumišta

'PREĐU U SPOMEN' Dubrovnik se prisjetio velikana hrvatskog glumišta

Povodom pete obljetnice smrti velikog glumca Predraga Vušovića Pređa večeras je u palači Sponza otvorena izložba „Pređu u spomen“ koju je pripremila umjetnica Jagoda Bujić.

Na otvaranju izložbe velikog hrvatskog glumca prisjetili su se Davor Mojaš, glumci Frane Perišin i Doris Šarić Kukuljica te Intendant Igara Mladen Tarbuk.

Jagoda Buić u najavi ove izložbe, otvorene u sklopu programa 67. Dubrovačkih ljetnih igara, istaknula je kako je ista ‘sačinjena tek od nekoliko naznaka, krhotina, odrezaka, koje će u svakom tko ga je poznavao izazvati vatromete, vodopade asocijacija i sjećanja. Uvijek toplih, neprevaziđeno maštovitih, mangupskih, pametnih.’
Predrag Vušović Pređo ostvario je mnogobrojne nezaboravne uloge na Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje je obilježio naslove kao što su Vojnovićeva „Dubrovačka trilogija“ i „Ekvinocijo“ u režiji Joška Juvančića, „Kafetarija“ u režiji Tomislava Radića, te tri Držićeva „Dunda Maroja“, u režiji Krešimira Dolenčića, Paola Magellija (gdje je za ulogu Pometa osvojio i nagradu Orlando) i Ivice Kunčevića. Preminuo je u Zagrebu, 17. veljače 2011., no uspomena na njega ni danas ne blijedi. Snažan biljeg koji je svojim ulogama ostavio u povijesti Dubrovačkih ljetnih igara ostaje kao trajan zalog budućim naraštajima koji će, poput njega, biti neraskidivo vezani uz Igre.

Pročitajte još

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist

Glazbena radionica Sorgo započinje novi ciklus koncerata

Dulist

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva samostalna izložba Josipe Vlašić u Dubrovniku

Dulist