Hrvatska

PREDSTAVLJENE NOVE VLADINE MJERE Pomoć će dobiti i oni kojima je promet pao 40 posto

Vlada je osigurala dodatnih 300 do 350 milijuna kuna direktnih potpora radnicima i poslodavcima za očuvanje radnih mjesta u privatnom sektoru, rekao je premijer Andrej Plenković predstavljajući nove mjere za gospodarstvo koje će se vrijediti od 1. listopada do kraja godine, piše Lider media. Prema njegovim riječima, Vlada će nastaviti sufinancirati plaće radnicima u najpogođenijim sektorima, ali se obuhvat potpore mijenja.

– Prepravili smo stupnjevanje potpore sukladno padu prometa pojedinog poduzetnika. Poduzetnicima kojima je promet pao za 40 posto, potpora će iznositi 2000 kuna, oni kojima je pao promet između 45 do 50 posto potpora po radniku će iznositi 2500 kuna, za pad od 50 do 55 posto 3000 kuna, a od 55 do 60 posto 3500 kuna. Najveće potpore će dobiti oni kojima je pad prometa iznosio više od 60 posto i to 4000 kuna – kazao je premijer.

Dodao je kako će poslodavci i poduzetnici pad prometa dokazivati uspoređujući promet iz drugog i trećeg kvartala prošle i ove godine. Promet se neće mjeriti samo na temelju mjesečnog pada. Ta se mjera, naglasio je, i proširuje, pa će tako potpore uz sektor prometa, ugostiteljstva, industrije evenata dobiti i biljna i stočarska proizvodnja, ribarstvo, putnički i vodeni promet te povremeni prijevoz. Mikropoduzetnici, upozorio je premijer, imaju pravo na potpore bez obzira kojoj djelatnosti pripadali.

– Vlada je dosad za razne mjere i potpore za gospodarstvo u borbi protiv koronekrize isplatila 6,85 milijarde kuna. Ako se tome pribroji otpis doprinosa taj iznos se penje na 10 milijardi kuna – zaključio je premijer.

Također, istaknuo je kako je Vladin cilj da u 2020. bude manji gospodarski pad od predviđanja.

– Želimo omogućiti da se proširi opseg poslodavaca. Prva mjera odnosi se na kraće radno vrijeme. Do sada se odnosila na 50 posto, sada idemo na 70 posto. Smanjuje se potrebna dokumentacija, a mjesečna potpora radniku raste na 2800 kuna u odnosu na dosadašnjih 2000 kuna – kazao je premijer.

Ministar Josip Aladrović ovom prilikom rekao je kako će danas od sindikata zaprimiti prijedloge vezane uz otpuštanja te da je stav Vlade da oni koji otpuštaju radnike ne mogu biti korisnici potpora.

– Naravno, za one radnike za koje se mjera koristi ne može doći do otpuštanja. To je naš generalni stav. Nije bilo mnogo slučajeva u kojima su poslodavci primali potpore i otpuštali radnike. U tom slučaju potražuju se potpore te je dosad vraćeno 100 milijuna kuna HZZ-u – kazao je Aladrović, a na pitanje je li Vlada svjesna da je mnogim poduzetnicima jednostavnije uzeti mjere i poslati zaposlenike kući, rekao je kako oni koji ne obavljaju svoju djelatnost neće se moći koristiti mjerama – poručio je Aladrović prenosi Večernji.hr.

Pročitajte još

Za energetsku obnovu višestambenih zgrada osigurano 60 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Dulist

NESIGURNOST JE OGROMNA Ovi će proizvodi najviše poskupjeti u 2023.!

Dulist

Hrvatski studenti na ispitima varaju više od svjetskog prosjeka

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija