Kultura

Predstavljena slikovnica o Stjepanu Gradiću

Predstavljena slikovnica o Stjepanu Gradiću

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavio je u nedjelju navečer slikovnicu „Stjepan Gradić“ autora teksta Vinicija B. Lupisa i ilustratora Eugena Varzića, posvećena velikom Dubrovčaninu, danas najčešće nazivanom Otac domovine.

Sedma je to Matičina slikovnica iz edicije „Cvijeta“, u čast znamenitim osobama iz dubrovačke povijesti.

– Slikovnica o Stjepanu Gradiću svjedoči i riječju i slikom, ali i toplinom kojom su autori obojili priču o snu Marije Beneše i ponosu Miha Gradića. Lupis lirskim tonovima prati Gradićev život, njegovu dubrovačku ishodišnu životnu stanicu, obrazovanje i napredovanje, veličinu priznatog znanstvenika, filozofa i diplomata, ali i skladnog i odanog potomka starog dubrovačkog vlastelskog roda. Lupis opisuje Gradićeve samoće, prepričava snove i pojašnjava zabrinutost i domovinsku odanost, uvijek prisutnu zraku svjetla kojoj je Dubrovnik bio i izvor i obasjana strana srca – istaknula je na promociji slikovnice Jelena Obradović Mojaš.

– Slikovnica je pravi i prvi inauguralni medij putem kojeg bi se u Dubrovniku iznova poučavalo najmlađe o Stjepanu Gradiću. Tu potrebu oplemenio je i obogatio svojim crtežima punim detalja i svježeg kolorita Eugen Varzić – dodala je Obradović Mojaš, ocijenivši ovu slikovnicu značajnim pedagoškim iskorakom, koju bi, osim primarno djeci, trebalo darovati i roditeljima.

Autor teksta Vinicije B. Lupis kazao je kako je namjera slikovnice bila pružiti djeci informaciju o za njih nepoznatoj osobi.
– S kolegama iz mog instituta koji se bave dječjom psihologijom da mi kažu jesu li tekstovi prihvatljivi djeci, a najdraže mi je kad su djeca tu slikovnicu prihvatila, i to ne u Dubrovniku. Nastojao sam tekst slikovnice približiti i svoj ostaloj djeci, koja nisu iz ovog grada. Olakšao sam jezik, istaknuo jasnu poruku, pokušao sam na atraktivan način prikazati djeci neatraktivnu osobu – izjavio je Lupis.

–  Možda će budućim građanima ovog grada ostati u pamćenju neka slika ili riječ iz ove slikovnice te im pobuditi žarulju u glavi, kao kod našeg sugrađanina Gradića – dodao je Lupis, dodavši kako će „slikovnica ostati puno više prihvaćena od ostalog što znanstvenici pišu“.

Ilustrator slikovnice, likovni umjetnik Eugen Varzić kratko je kazao kako zapravo slikovnica govori umjesto njega.
– Bilo je jako zanimljivo raditi, imao sam izvrsnog mentora, koji me do najsitnijeg detalja savjetovao o vašoj prebogatoj povijesti. Također, dosta savjeta dobio sam od svoje djece, ali i na radionicama koje vodim. Slikovnica mi je pomogla da još dublje uronim u vašu povijest i da je još više zavolim – kazao je Varzić.

Pročitajte još

NOVA PREMIJERA KOLARINA ‘Matrimonijo’ kao hommage Žuži Egrenyi i Jozu Lovriću Jadrijevu

Dulist

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist