Kultura

Predstavljena ‘Riječ’ – časopis Hrvata iz Wiesbadena

Predstavljena 'Riječ' - časopis Hrvata iz Wiesbadena

Časopis ‘Riječ’ Hrvatske kulturne zajednice iz Wiesbadena predstavljen je dubrovačkoj publici u srijedu u Hrvatskoj matici iseljenika.

U Wiesbadenu, glavnom gradu njemačke pokrajine Hessen u kojem obitava preko 160 nacija, živi i preko 1300 Hrvata, okupljenih u HKZ Wiesbaden, koja ove godine slavi 25. godišnjicu svog djelovanja.

-Kad smo osnovali zajednicu, imali smo ideju pokrenuti novinu u kojoj bi pratili sve naše aktivnosti i susrete. Nastojimo biti prisutni u Njemačkoj s našom kulturom i riječnikom te održati i ojačati naš identitet. Za časopis ne pišu samo školovani ljudi, već i naša djeca daju svoj doprinos -izjavila je Vesna Ljiljanić iz HKZ Wiesbaden.

-Kao primjer izdvajamo proslavu obljetnice Ruđera Boškovića, kad je hrvatska škola prema slikovnici ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku osmislila prigodan dječji igrokaz – dodala je Ljiljanić te pohvalila suradnju s Katoličkom misiju. Posebno je naglasila kako Nijemci Hrvate smatraju uzoritim građanima Njemačke, jer su odlični đaci, a kasnije i sjajni radnici.

Suzana Petrović iz Hrvatskog kulturnog društva iz susjednog grada Koblenza, koje također slavi 25 godina osnutka, istaknula je kako je to društvo dosad raznim događanjima proslavilo desetu i dvadesetu godišnjicu postojanja, a specifično je jer u članstvo prima i Nijemce.

-Nažalost moram reći kako polako naše aktivnosti posustaju, jer su naša društva nastala s jednom generacijom. Taj biološki moment zahvaća našu generaciju, a druga ili treća generacija nema toliko interesa za ono što mi radimo. Naša djeca su se potpuno integrirala i iluzija je očekivati da će oni voditi naša kulturna društva dalje. Opstanak hrvatskog identiteta u Njemačkoj je upitan, što je na neki način i normalno. Jedina prilika nam je privući novu generaciju, a to je nova imigracija iz Hrvatske – rekla je Petrović, dok je Ljiljanić dodala kako ih se može privući kroz druge segmente zanimanja, ponajprije sport.

Inače, HKD Koblenz na jugu Hrvatske ostao je zapamćen po financiranju obnove samostana u Pridvorju, a oba društva svoje su djelovanje u prvim godinama temeljili na humanitarnom radu.

Časopis ‘Riječ’ izlazi dvaput godišnje, besplatan je te dostupan na Internetu, a redovito se predstavlja i na Sajmu knjige u Frankfurtu. U pripremi je jubilarni 50. broj, koji će biti posvećen Godini svetog Vlaha.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist