Kultura

Predstavljen program manifestacije ‘Kršćansko lice kulture 2023.’

Program manifestacije ‘Kršćansko lice kulture 2023.’ koju organizira Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije predstavljen je u četvrtak 16. ožujka u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku. Manifestaciju su predstavili predsjednica Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije Marijeta Radić, ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Slobodan Begić i dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

Predsjednica Vijeća Radić podsjetila je kako se manifestacija pod nazivom ‘Kršćansko lice kulture’ u Dubrovačkoj biskupiji održava četvrti put te dodala kako je ove godine organizira novi sastav biskupijskog Vijeća za kulturu i znanost. Izrazila je nadu kako će se po završetku manifestacije moći složiti da su obavili jednako dobar postao kao i prethodni sazivi Vijeća.

– Manifestacija se održava se od nedjelje 19. ožujka do petka 31. ožujka te donosi osam različitih i zanimljivih kulturnih događaja. Događanja čine jedna izložba, tri koncerta, jedno predavanje, jedno predstavljanje knjige i tradicionalna pobožnost na Srđu. U programu manifestacije sudjeluje i Srpska pravoslavna crkva te se tako nastavlja njegovati ekumenski dijalog kojemu se u današnjim vremenima i te kako teži, a služi upoznavanju i boljem upoznavanju dviju kršćanskih zajednica – kazala je Radić i pojedinačno predstavila sve programe.

Manifestacija će biti otvorena u nedjelju 19. ožujka u 19 sati u klaustru dominikanskog samostana izložbom ‘Mysterium crucis’ odnosno križni put u djelima suvremenih dubrovačkih umjetnika koju koordinira akademska umjetnica dr. sc. Iris Lobaš Kukavičić.

Posljednjeg dana ovogodišnje manifestacije 31. ožujka u 20 sati u crkvi Male braće održat će se veličanstveni Verdijev ‘Requiem’ kojeg će izvesti impozantan broj glazbenika o čemu je govorio ravnatelj DSO-a Begić. Program izvode Dubrovački simfonijski orkestar i Akademski zbor ‘Pro musica’ iz Mostara, a dirigira Noorman Widjaja.

Ravnatelj Begić je uvodno rekao kako DSO uvijek u svom koncertnom programu prati bitne katoličke blagdane. Nastao je 1925. godine, a prvi koncert im je bio upravo Uskrsni koncert.

– Ovo Verdijevo djelo izvest će 160 glazbenika uz četiri solista i dirigenta – istaknuo je ravnatelj Begić te dodao kako su tako veliki međunarodni projekti rijetkost u Dubrovniku.

Pod vodstvom don Dragana Filipovića uz orkestar će nastupiti zbor ‘Pro musica’ koji se već u par navrata dokazao svojom izvedbom, kvalitetom pjevanja i pristupom. Pozvao je sve koji mogu da dođu i sudjeluju u toj moći glazbe u franjevačkoj crkvi koja će svojom izvrsnom akustikom sve zaokružiti u jednu cjelinu i omogućiti vrhunski doživljaj.

Biskup Glasnović je progovorio o značenju samog naziva manifestacije ‘Kršćansko lice kulture!’ te istaknuo kako ovom manifestacijom “želimo oplemeniti jedni druge“. Naveo je misao sv. Ivana Pavla II., koji je prije dvadeset godina pohodio Hrvatsku i Dubrovnik, koji je rekao kako vjera nije prava ako ne postaje kultura.

– Zato je jako važno da vjera bude dobro prihvaćena, dobro osmišljena i dobro življena, to je onda kultura i ono najljepše. Ono što nadilazi sve kulture je čovjek i njegova narav, nastavio je biskup. Ta narav nema drugo lice od osim onoga što se na konkretan način ostvaruje u kulturi – zaključio je biskup mons. Roko Glasnović.

Biskup je također pojasnio kako je manifestacija ‘Kršćansko lice kulture’ imala i svoju prethodnicu, manifestaciju ‘Dani kršćanske kulture’ koja je trajala od 2005. godine. Na kraju je uputio poziv svima da dođu i u bogatom programu pronađu nešto za sebe i svoju dušu, da se oplemene. Također i da pozovu druge, da vjera postane kultura i da jedni druge obogaćuju.

Foto: Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

Otvorena izložba Nin i novac u Odjelu za arheologiju

Dulist

[FOTO] MJESEC MLADEŽI I DSO-a Neki su nastupili, a neki se upoznali sa svijetom glazbe!

Dulist

Ionescove ‘Stolice’ u Kazalištu Marina Držića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija