Kultura

Predstavljen program manifestacije ‘Kršćansko lice kulture 2023.’

Predstavljen program manifestacije 'Kršćansko lice kulture 2023.'

Program manifestacije ‘Kršćansko lice kulture 2023.’ koju organizira Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije predstavljen je u četvrtak 16. ožujka u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku. Manifestaciju su predstavili predsjednica Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije Marijeta Radić, ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Slobodan Begić i dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

Predsjednica Vijeća Radić podsjetila je kako se manifestacija pod nazivom ‘Kršćansko lice kulture’ u Dubrovačkoj biskupiji održava četvrti put te dodala kako je ove godine organizira novi sastav biskupijskog Vijeća za kulturu i znanost. Izrazila je nadu kako će se po završetku manifestacije moći složiti da su obavili jednako dobar postao kao i prethodni sazivi Vijeća.

– Manifestacija se održava se od nedjelje 19. ožujka do petka 31. ožujka te donosi osam različitih i zanimljivih kulturnih događaja. Događanja čine jedna izložba, tri koncerta, jedno predavanje, jedno predstavljanje knjige i tradicionalna pobožnost na Srđu. U programu manifestacije sudjeluje i Srpska pravoslavna crkva te se tako nastavlja njegovati ekumenski dijalog kojemu se u današnjim vremenima i te kako teži, a služi upoznavanju i boljem upoznavanju dviju kršćanskih zajednica – kazala je Radić i pojedinačno predstavila sve programe.

Manifestacija će biti otvorena u nedjelju 19. ožujka u 19 sati u klaustru dominikanskog samostana izložbom ‘Mysterium crucis’ odnosno križni put u djelima suvremenih dubrovačkih umjetnika koju koordinira akademska umjetnica dr. sc. Iris Lobaš Kukavičić.

Posljednjeg dana ovogodišnje manifestacije 31. ožujka u 20 sati u crkvi Male braće održat će se veličanstveni Verdijev ‘Requiem’ kojeg će izvesti impozantan broj glazbenika o čemu je govorio ravnatelj DSO-a Begić. Program izvode Dubrovački simfonijski orkestar i Akademski zbor ‘Pro musica’ iz Mostara, a dirigira Noorman Widjaja.

Ravnatelj Begić je uvodno rekao kako DSO uvijek u svom koncertnom programu prati bitne katoličke blagdane. Nastao je 1925. godine, a prvi koncert im je bio upravo Uskrsni koncert.

– Ovo Verdijevo djelo izvest će 160 glazbenika uz četiri solista i dirigenta – istaknuo je ravnatelj Begić te dodao kako su tako veliki međunarodni projekti rijetkost u Dubrovniku.

Pod vodstvom don Dragana Filipovića uz orkestar će nastupiti zbor ‘Pro musica’ koji se već u par navrata dokazao svojom izvedbom, kvalitetom pjevanja i pristupom. Pozvao je sve koji mogu da dođu i sudjeluju u toj moći glazbe u franjevačkoj crkvi koja će svojom izvrsnom akustikom sve zaokružiti u jednu cjelinu i omogućiti vrhunski doživljaj.

Biskup Glasnović je progovorio o značenju samog naziva manifestacije ‘Kršćansko lice kulture!’ te istaknuo kako ovom manifestacijom “želimo oplemeniti jedni druge“. Naveo je misao sv. Ivana Pavla II., koji je prije dvadeset godina pohodio Hrvatsku i Dubrovnik, koji je rekao kako vjera nije prava ako ne postaje kultura.

– Zato je jako važno da vjera bude dobro prihvaćena, dobro osmišljena i dobro življena, to je onda kultura i ono najljepše. Ono što nadilazi sve kulture je čovjek i njegova narav, nastavio je biskup. Ta narav nema drugo lice od osim onoga što se na konkretan način ostvaruje u kulturi – zaključio je biskup mons. Roko Glasnović.

Biskup je također pojasnio kako je manifestacija ‘Kršćansko lice kulture’ imala i svoju prethodnicu, manifestaciju ‘Dani kršćanske kulture’ koja je trajala od 2005. godine. Na kraju je uputio poziv svima da dođu i u bogatom programu pronađu nešto za sebe i svoju dušu, da se oplemene. Također i da pozovu druge, da vjera postane kultura i da jedni druge obogaćuju.

Foto: Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist