Kultura

SMRT JE UVIJEK U MODI Mihail Radojičić Shok otkrio bešćutnost ljudske prirode

SMRT JE UVIJEK U MODI Mihail Radojičić Shok otkrio bešćutnost ljudske prirode

Roman neobičnog i kontroverznog naslova Smrt je uvijek u modi predstavljen je ovog četvrtka u Dubrovniku. Predstavljanje knjige Mihaila Radojičića Shoka organizirao je Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku u suradnji s Društvom crnogorsko-hrvatskog prijateljstva Dubrovačko-neretvanske županije.
O ovoj knjizi govorili su Nj. E. Veselko Grubišić, veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori, prof. dr. sc. Slavica Stojan, akademik Sreten Vujović i sam autor knjige.
Crnogorski pisac, scenarist i glumac Mihailo Radojičić Shok nosio je u sebi, kako je rekao, ‘dvadesetipet godina kao biljeg na duši’ sramnu i tragičnu istinu o agresiji na susjednu Hrvatsku, na Dubrovnik i njegovu bližu i širu okolicu. Svoje emocionalno opterećenje, mučni pritisak sramote i neizvjesnosti prouzročen činjenicom da mu je i vlastiti otac sudjelovao u vojnom napadu, okupaciji i zločinima izvršenim od strane okupatora na teritoriju Republike Hrvatske, autor Mihailo Radojičić iskazao je ovim romanom.
U tom romanu koji ima obilježja postmodernizma autor je otkrio svu bešćutnost ljudske prirode, njezinu surovost i prevrtljivost. Snaga autorove pisane riječi ispunjena je etičkim odnosom prema životu, pa se ona istodobno doživljava kao osuda agresije i kao povijesno sudište zločinima koje su agresori počinili u ime svojih mračnih ideala i pod dvoličnim geslima koja su im služila kao lažno opravdanje. Ispunjen mračnim slikama, tjeskobom i barbarstvom roman je istovremeno protkan istančanom i produhovljenom satirom koja doprinosi tome da se iskustvo života doživljava u ovom romanu u svojoj emocionalnoj punini.

Pročitajte još

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist