Aktualno

PREDSTAVLJEN NOVI BROJ ČASOPISA TURISTIČKE ZAJEDNICE Pazija je začinila ovogodišnji ‘Welcome’

welcome naslovna

Iz tiska je izišao novi broj dvojezičnog časopisa Welcome Turističke zajednice grada Dubrovnika. Uz uvodnike gradonačelnika Mata Frankovića i direktora TZ-a Miroslava Draškovića, ovogodišnji broj donosi mnoštvo zanimljivih tema, kako aktualnih tako i oni s pogledom u prošlost. Neizostavna tema svakog Welcomea, kako je naglasio i Miroslav Drašković jest Grad pa novi broj otvara tekst o godini UNESCO-ove svjetske baštine.
-Pisali smo i o Jugu jer mu je ove godine 100. rođendan, a u Portu je sve počelo. Pisali smo i o ženama iz prošlosti Dubrovnika. Žene su uvijek glavni začin života, a svi znamo kako žene u dubrovačkoj prošlosti i nisu baš uvijek bile u dobrom položaju – rekao je Drašković. Tako u novom broju časopisa možete pročitati sve o Florinom domu i Flori Jakšić, ali i o dubrovačkoj influencerici iz 16. stoljeća Cvijeti Zuzorić.
-Pisali smo malo i o zdravom načinu životu. Nije mi drago govoriti o paziji jer će mi ljudi sve pobrati – našalio se Drašković predstavljajući tekst o ovoj biljci koja je zastupljena u našoj prehrani.
-Ona je važan dio mediteranske prehrane i nažalost nije dovoljno isprofilirana kod nas kao što je to slučaj s drugim zemljama Mediterana jer svi na meniju imaju divlje zelje. Mi radimo na tome da se više za njega čuje jer je važan dio naše prehrane – rekao je.
Više o ovogodišnjim temama govorila je glavna urednica Lidija Crnčević.
-U ovoj godini obilježavamo nekoliko važnih obljetnica, a to je 45. obljetnica upisa povijesne jezgre Grada na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, 15. obljetnica upisa feste sv. Vlaha na Reprezentativan popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva te upis arhivskih fondova iz Dubrovačke Republike na listu Sjećanje svijeta, čime se dokazuje status Dubrovnika kao univerzalne baštinske vrijednosti i dijela čovječanstva – rekla je Crnčević.
Obilježeno je i 400 godina Collegium Ragusinuma, koji je oduvijek bio simbol produhovljenosti Grada i temelj naobrazbe mnogih uglednih Dubrovčana, napomenula je glavna urednica. Dovoljno je reći da ga je pohađao jedan od najvećih umova svijeta, naš Ruđer Bošković. Obrađena je i tema Dubrovačkih ljetnih igara, odnosno 75 godina najstarijeg hrvatskog festivala, a svoje mjesto na stranicama ovog časopisa našao je i prošle godine obnovljen i za javnost otvoren Knežev dvor na Lopudu.
Iako još nije zaživjela, predstavljena je i gotovo 150 kilometara duga pješačka staza od crkve sv. Jakova u Dubrovniku do crkve sv. Jakova u Međugorju – Camino Dubrovnik. Staza bi trebala biti spremna za hodočasnike i avanturiste krajem svibnja, početkom lipnja, a podsjetit ćemo kako bi među prvim hodočasnicima trebao biti i gradonačelnik Mato Franković.
-Naš Vedran Benić napisao je jedan izuzetno zanimljiv i kuriozan tekst o vezi Dubrovnika i SAD-a. Čini mi se da je manje poznat široj dubrovačkoj javnosti i to će biti sjajno i zanimljivo za pročitati – rekla je dalje glavna urednica. Tu je i tekst Hrvoja Ivankovića o nizu filmova snimljenih u našem gradu od 1916. do 1939. godine.
-Pazija je po meni tekst koji je začinio cijeli Welcome i čini mi se kako se u gradu već stvara pokret branja pazije, čemu možemo zahvaliti našim sugrađankama. Tekst je napisala Jadranka Ničetić te ne trebate ni sumnjati da ćete negdje dobiti i neki receptić – rekla je između ostaloga Crnčević.
Tu su i druge teme, a koje otkrijte listajući novi broj časopisa Turističke zajednice.

Pročitajte još

DOSJE JARAK Banožić prvi put nakon nesreće: ‘Želim istinu, nisam pretjecao’

Dulist

BIG GAME OREBIĆ Ekipa ‘Ma Lu’ najuspješnija, ulovili tunu od 53 kilograma

Dulist

CRVENI KRIŽ POZIVA Daruj krv i spasi život

Dulist