Aktualno

LIBERTASOVA FLOTA Predstavljen novi električni autobus

Prezentacija električnog autobusa marke ISUZU  s probnom vožnjom održana je danas u sjedištu Libertasa u Komolcu i na gradskim ulicama, javljaju iz JGP Libertas. Ranije ove godine prezentirana su i isprobana potpuno električna vozila namijenjena javnom gradskom prometu dužine 12 metara i 6 metara, a  sad je predstavljeno i vozilo dužine osam metara.

-Traje proces zamjene vozila starije proizvodnje novijim pa je tako samo ove nabavljeno 15 autobusa pogonjenih dizel motorima najnovije Euro 6 norme, sve financirano sredstvima iz EU, a jednak broj vozila starije proizvodnje je otpisan i rashodavan. Dodatna tri autobusa godine također financirana sredstvima iz EU trebala bi stići kroz narednih ne duže od mjesec dana – istaknuo je direktor Libertasa Franko Mekišić te dodao kako je daljnji korak ekološkog  razvoja dekarbonizacija javnog prijevoza i elektrifikacija dijela voznog parka.

Studije koja će nam pokazati koja vrsta vozila, koji način punjenja i koji punjači i na kojim lokacijama bi bili optimalni bit će zgotovljena do kraja listopada ove godine. Radimo sve kako bi spremni dočekali trenutak kada će biti dostupna EU sredstva za svrhu nabavke električnih vozila i prateće opreme,. Pored spomenute studije, dio procesa pripreme za elektrifikaciju jest testiranje elektro vozila  pa ćemo tako danas imati priliku vidjeti  ISUZU u potpunosti električnom gradski autobus, zaključio je Mekišić.

Predstavnik tvrtke Presečki grupa d.o.o. Mario Kramar iskazao je zadovoljstvo činjenicom kako predstavljaju jedno od najmodernijih vozila u segmentu putničkog prijevoza, upravo u Dubrovniku.

-Riječ je o vozilu dužine osam metara, pogonjenom elektro motorom vršne snage 270 kW, čiji je putnički kapacitet 52 mjesta. Svojim dimenzijama, opremom i kapacitetom, ovo vozilo u potpunosti je prilagođeno gradskim prometnicama kakve su u Dubrovniku, koji je, u svakom pogledu jedinstven i zaslužuje biti među prvim gradovima koji će dodatno unaprijediti sustav javnog prijevoza te usvojiti posljednje trendove s polja ekologije kao načinom suvremenog poslovanja, istaknuo je Kramar.

 

Izvor/Foto: JGP Libertas

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist