Kultura

Predstavljanje ratnih dnevničkih zapisa Anke Duper

U sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige koji ove godine u fokus stavlja hrvatske autore i hrvatsku knjigu, Društvo dubrovačkih pisaca u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama organizira predstavljanje knjige  “Anka Duper: Povratak – zapisi prognanice” koju će predstaviti sin autorice, snimatelj i fotograf Nikola Duper.

Promociju će uveličati i književnik i predsjednik Društva Boris Njavro, tadašnji voditelj ureda za prognanike i izbjeglice Pavo Handabaka te profesorica hrvatskoga jezika Tajana Martić. Događanje će se održati u četvrtak, 11. studenoga 2021., u Čitaonici Narodne knjižnice Grad s početkom u 19 sati.

Knjiga je nastala iz zapisa Nikoline majke Anke, odnosno dnevnika kojeg je ona vodila tijekom Domovinskog rata. To su bili zapisi na kuvertama, komadima papira koje je kasnije prepisivala u bilježnicu i, u konačnici, na računalo. Zapisi sežu od jeseni 1991. do povratka konačnog 1992., kroz detalje ratne obnove do 1995. godine. To je mala knjižica fragmenata sjećanja i trenutaka života te ratne jeseni.

Anka Duper je osnovnu školu završila u Cavtatu kao i srednju stručnu školu. Godine 1960. udala se za Petra Dupera u Mline. Do mirovine je radila u hotelu Mlini, a tada je počela pisati uspomene iz prošlosti bilježeći kako se živjelo u njeno djetinjstvo i mladost. Osim uspomena iz prošlosti objavila je i dnevnik iz Domovinskog rata. Kao uspomenu na voljenu majku i prijateljicu, mrežnu stranicu (http://anka.duper.org/) nastavlja voditi sin Nikola.

Nakon promocije knjiga će se moći i kupiti, a sav prihod namijenjen je izdavačkoj djelatnosti Društva dubrovačkih pisaca.

Zbog ograničenog broja ljudi koji mogu boraviti u zatvorenom prostoru, a u skladu s epidemiološkim mjerama, za dolazak se potrebno prijaviti preko e-mail adrese press.dkd@gmail.com. Mjesec hrvatske knjige ove se godine održava od 15. listopada do 15. studenog u okviru Godine čitanja. Tema glasi ‘Hrvatski autori u Godini čitanja’, a moto ‘Ajmo hrvati se s knjigom’!

Pročitajte još

ZA POVRATAK DRAGOCJENE SLIKE Muzeji i galerije Konavala organiziraju predavanja o Bukovčevim ‘Konavoskim tkalcima’

Dulist

PREDAVANJE WOLFGANGA PAVA O NIKU NARDELLIJU Carski kraljevski namjesnik Dalmacije i građanin Dubrovnika

Dulist

Metkovsko amatersko kazalište na 62. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija