Politika

PREDSJEDNIK SDP-A U GRADU Bernardić o kreditnom rejtingu, maratonskoj sjednici Sabora i većim plaćama

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ove subote boravi u Dubrovniku gdje će sudjelovati i na Konvenciji SDP-a ususret predstojećim izborima za Europski parlament. U subotu ujutro medijima je prokomentirao maratonsku sjednicu Hrvatskog sabora prilikom koje su zastupnici ukupno 36 sati raspravljali o Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

-Jučer je na djelu bilo silovanje demokracije gdje je HDZ u okrilju noći želio donijeti i donio je zakon koji će omogućiti legaliziranje njihovih crnih fondova. Oni su na ovaj način digli troškove koji se mogu potrošiti u kampanji upravo kako bi oprali svoj novac iz crnih fondova, kako bi ga legalizirali i službeno upotrijebili u predizbornoj kampanji. To je jednostavno nedopustivo. I ptice na grani znaju da se HDZ financira iz crnih fondova. Imali smo nedavno slučaj na naslovnici jednog uglednog tjednika da je Zdravko Mamić donirao HDZ – u milijun eura. Hrvatska tako više ne može izgledati – rekao je Bernardić.

Na novinarski upit o tome hoće li se zvati Inspektorat rada s obzirom na duljinu sjednice koju su mnogi prozvali ‘talačkom krizom’ u Saboru Bernardić je odgovorio kako saborski zastupnici moraju biti na raspravi dok traje sjednica, ali da je sasvim druga situacija što se tiče djelatnika.

-Jučer smo svjedočili eklatantnom kršenju demokracije, parlamentarne procedure u Hrvatskom saboru koja se nikada nije događala da se u kontinuitetu dvije noći zaredom raspravlja o prijedlozima amandmana i kršenju Zakona o radu, tj. povrede radne dužnosti od strane predsjednika Sabora i rukovodstva Sabora – istaknuo je šef SDP-a.

O podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske o kojem se u sitnim noćnim satima javnosti obratio premijer Andrej Plenković, Bernardić je rekao kako se ‘HDZ veseli podizanju kreditnog rejtinga jer će moći dizati nove kredite, stvarati zemlji nova zaduženja.’

-A sve to kako bi mogli plaćati razne ortake, puniti crne fondove i plaćati skupe izborne kampanje. Očito je da je predsjednik Vlade u svojem sinoćnjem obraćanju se potpuno raskrinkao jer je rekao da je umjesto sanacije Uljanika on izabrao kreditni rejting. Dakle, umjesto spašavanja radnika i njihovih obitelji, izabrao je rejting – naglasio je Bernardić te dodao kako će na današnjoj konvenciji SDP-a biti riječ o borbi za ravnopravnu poziciju Hrvatske u Europskoj uniji.

-Želimo da naši građani budu ravnopravni, a ne kao građani drugog reda. Hrvatska u ugostiteljstvu i turizmu ima najveće poreze u Europi, čak pet puta veće nego zemlje nape mediteranske konkurencije. Cilj je smanjiti PDV u ugostiteljstvu na 13 posto i na usluge smještaja na 10 posto. Također, plaće moraju rasti. Minimalna plaća ne smije biti ispod četiri tisuće kuna netto. Bez većih plaća nema ostanka ljudi u Hrvatskoj – zaključio je Davor Bernardić.

Pročitajte još

Raguž za loše brojke prošlogodišnje sezone optužio županijski Stožer

Andrea Falkoni Račić

KAD ĆE DEKLARACIJA? Gradonačelnik: Od prvog dana se protivim izgradnji nove prometnice preko Omble

Ako ne bude žalbi, radovi na Lapadskoj obali mogli bi početi sredinom veljače

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija