Aktualno

Predloženo da se novi Jadrolinijin brod zove Oliver Dragojević

Oliver Draojević

Na inicijativu predsjednika Hrvatske glazbene unije Tomislava Mrduljaša te producenta i skladatelja, izvršni odbor u ime HGU Split uputio je prijedlog da novi brod u floti Jadrolinije koji će ploviti na relaciji Split – Vela luka – Split nosi ime Oliver Dragojević ili samo Oliver, veloluškog Splićanina i velikana hrvatske glazbe, prenosi Večernji list.
– Bio je običan veliki čovjek koji je pjesmom ušao u naše domove i postao članom naših obitelji, postao nam znancem. Najveći glazbenik među pjevačima i najveći pjevač među glazbenicima, iscjelitelj pjesmom za sva raspoloženja i svačiju dušu, čovjek čija se pjesma prihvaćala kao terapija. Oliver je za života ostavio neizbrisiv ‘trag u beskraju’. Mislimo da nema čovjeka koji se ne bi potpisao ispod ovih rečenica Igora Brešana i da nema onog koga nije dotaknuo neki otpjevani stih pjesme koju je nosio glas Olivera Dragojevića. Ne postoji ništa uzvišenije što jedan umjetnik može dati svijetu i svom narodu od stvaranja njegovog kulturnog identiteta. Je li uopće moguće opisati svu veličinu kakvom je Oliver bio? Kao čovjek volio je svijet oko sebe, more, ljude koje je pjesmom uveseljavao, tješio, pružao nadu. Volio je svoju Vela Luku i svoj Split…
Oliver je bio neusporediva glazbena veličina, besprijekoran glazbenik, istovremeno opušten, običan čovjek i ‘morski vuk’. More i pjesma su ga određivali i uvijek je govorio: „Ne dam nikom da nam dira naše more“. Naš Oliver, upravo je Jadrolinijinim katamaranom ‘otplovio’ na svoju posljednju plovidbu iz Splita do Vele Luke. Ovim pismom predlažemo da se u čast Olivera Dragojevića, novi brod u floti Jadrolinije nazove njegovim imenom. Time bi brod u sjećanje na znamenitog pjevača i glazbenika, veloluškog Splićanina upravo povezivao Oliverova dva najdraža grada. Brod ‘Oliver’ kao spomen na vječni trag koji je Oliver ostavio u naslijeđe generacijama svojih obožavatelja diljem svijeta. Ponosno sačuvajmo uspomenu na velikog umjetnika čije su pjesme spajale svijet i brisale granice, te ugostimo brojne prijatelje, domaće i strane turiste na brodu koji će nositi Oliverovo ime. Pokažimo svima da cijenimo naše najveće umjetnike koji su stvarali našu glazbeno kulturnu baštinu i kolika je bila njihova ljubav prema moru i domovini.

Pročitajte još

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist

OTVOREN PAVILJON BIH Marin Ivanović: ‘Čast mi je biti imenovan povjerenikom i kustosom’

Dulist

[FOTO] SVEČANO OTVORENJE Novi prostor DPDS-a predstavljen uz izložbu dubrovačkog novca

Dulist