Hrvatska

PREDLOŽENE IZMJENE Ugovori o radu zaključivat će se ili na određeno vrijeme ili doživotno!

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike izmjenama Zakona o radu planira promijeniti odredbu o prestanku radnog odnosa koja predviđa kako će se ugovori o radu zaključivati ili na određeno vrijeme ili doživotno! Takva odredba, piše Večernji list, šokirala je poslodavce. Naime, postojeći zakon predviđa da prestanak radnog odnosa bude do 65. godine života, osim ako se poslodavac i radnik drugačije dogovore, no u dokumentu koji se razmatra ograničenja nema.
Drugim riječima, piše Večernji, ugovori o radu će se zaključivati ili na određeno vrijeme ili doživotno, odnosno o redovnom završetku radnog odnosa odlučivat će samo radnik. Takav prijedlog, ukazuju poslodavci, nije usklađen ni sa zakonom o mirovinskom osiguranju, koji predviđa odlazak u mirovinu sa 65 godina. U HUP-u drže da je postojeće zakonsko rješenje zadovoljavajuće i za poslodavce i radnike, a očekuju i da će sindikati ipak iskazati neslaganje s ukidanjem dobne granice znajući da su svojedobno bili protivnici njezinog podizanja na 67 godina, te su organizirali i prikupili potpise za referendum protiv tog prijedloga.
Kakve se još izmjene planiraju uvesti pročitajte ovdje.

Pročitajte još

Vlada predstavila poreznu reformu. Evo koliko će kome rasti plaće

Dulist

S britanskog tržišta dosad ostvareno 96 tisuća dolazaka

Dulist

Hrvatska obilježava 31. godišnjicu članstva u Ujedinjenim narodima

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija