Politika

PRAVEDAN PREDSJEDNIK REFORMISTA „Članovima i simpatizerima Vlahušić prijeti gubitkom posla!“

PRAVEDAN PREDSJEDNIK REFORMISTA „Članovima i simpatizerima Vlahušić prijeti gubitkom posla!“

Antun Pravedan predsjednik je dubrovačkog ogranka Narodne stranke – Reformista, a njegovi podpredsjednici su Boris Orešić i Dubravko Bajurin.

Pravedan, inače dosadašnji povjerenik, izabran je kao jedini kandidat na izbornoj skupštini te stranke u subotu ujutro u Hotelu Lero. Članovi predsjedništva su Vjekoslav Vierda, Vlado Nenadić, Marija Spremo i Slavko Šprem, a u nadzornom odboru su Darko Kunce, Jadranka Šprem i Tomislav Sulić.

U svom nastupnom govoru Pravedan je istaknuo kako se ovih dana ‘u većinu uvukao strah od drukčijeg mišljenja’.
– Nije demokracija niti je pošteno ni pravedno ako se onog iz druge stranke treba izbaciti s posla na ulicu. Borit ćemo se za poštenje i pravednost, pravo na drukčije mišljenje, naše ideje i projekte. Ukoliko tako budemo radili, budite sigurni da će to građani prepoznati i njihov glas bit će naš – rekao je Pravedan, spomenuvši kako se zadnjih dana nekim simpatizerima Reformista prijeti da ne smiju pristupiti stranci ili će ostati bez posla. Najavio je kako će program stranke za Dubrovnik biti predstavljen kroz tjedan dana.

Predsjednik Narodne stranke – Reformista Radimir Čačić rekao je kako ta stranka kao svoje vrijednosti drži temelj najviših standarda EU, od pravne države i poštivanja ljudskih prava i sloboda do naglašenog poštivanja manjinskih prava, slobodnog gospodarstva i otvorenog tržišta.

– Možda smo bitno drukčiji od drugih po tome što smo uvjereni da svođenje djelovanja stranke samo na vrijednosti općeg tipa ne može biti sve što stranka nudi. Cijenimo i prihvaćamo vrijednosti i ljevice i desnice, a naše su vrijednosti centra – istaknuo je Čačić koji osobno smatra da je Vlahušić u aferi Šipan suđen za ‘apsolutnu bedastoću bez temelja i razloga’, ali je i dodao:

– Nepoznavanjem propisa, neodgovornošću i nepažnjom je doveo sebe u poziciju da ga se može optužiti i osuditi za nešto što ima tretman zloupotrebe političke funkcije. Nema štete po društvo, ali je zloupotreba političke funkcije. Tako je to sud tretirao – rekao je Čačić.

– O lokalnim izborima ćemo se konzultirati s vodstvom u Dubrovniku. Ako oni smatraju da je pametno izaći bez obzira na kratki rok do izbora, to ćemo poštivati. Osobno iz iskustva znam da se ozbiljna priprema ne može uraditi za dvadesetak dana. Moj stav će biti da se ne izlažemo izbornoj utakmici bez ozbiljne pripreme, ali bit će kako odluči lokalna organizacija – najavio je Čačić, dodavši kako se po razgovoru s članstvom može zaključiti da neće koalirati s Androm Vlahušićem.

Podpredsjednik stranke i saborski zastupnik Petar Baranović rekao je kako je ostao zaprepašten strahom kojeg je osjetio kod lokalnih članova Reformista.

– Nigdje u Hrvatskoj nisam osjetio veći strah od odmazde, ponajviše u profesionalnom životu, kao što je to u Dubrovniku s članovima i simpatizerima. Strah od pritiska na poslu, gubitka egzistencije. Za sredinu kakva je Dubrovnik to je nevjerojatno. Nad tim u što se ovaj grad pretvara građani moraju debelo zamisliti – istaknuo je Baranović, a Čačić je potvrdio da prijetnje i pritisci idu od Andra Vlahušića.

Na osnivačkoj skupštini od predstavnika drugih stranaka moglo se vidjeti Lukšu Matušića iz DDS-a (koji se prisutnima i obratio pozdravnim govorom) i Marijetu Hladilo iz HDZ-a, a vrijedi dodati kako je od 30 registriranih članova osnivačkoj skupštini nazočilo njih osamnaest.

Pročitajte još

MARO KRISTIĆ O NATJEČAJU ZA DOZVOLE ‘Prijeti nam totalni kaos i nered na pomorskom dobru’

Dulist

Gradski vijećnici bez zamjerki na kulturu, stavove iskazali žutim i crvenim ‘palicama’

Andrea Falkoni Račić

Katarina Doršner: Je li gradnja zračne luke Trebinje novi oblik rata prema RH?

Andrea Falkoni Račić