DuList IN

‘POZDRAV LJETU’ Rucner će na Srđu zasvirati na violončelu izrađenom od dijelova predanog oružja

blank

Da ima neka tajna veza između Ane Rucner i Dubrovnika, dokaz je održavanje sada već 12. po redu festivala ‘Ana u Gradu’. Festival počinje 20. lipnja u Kneževom Dvoru, a dan nakon, 21. lipnja, u samu zoru, održat će se tradicionalni koncert ‘Pozdrav Ljetu’, simbolično na ljetni solsticij i Svjetski dan glazbe. Ipak, ovogodišnji koncert bit će po mnogočemu poseban.

Ani Rucner na pozornici amfiteatra Excelsa nekretnina na Srđu, pridružit će se Policijska klapa Sv. Mihovil, a posjetitelji će uživati u izvođenju pjesama s njihovog albuma ‘Kada je trebalo…’. Čelo dionicu za skladbe napisao je maestralan dvojac – profesor Tomislav Veršić i član Policijske klape Ante Šipić-Sokol. Zvuci violončela savršeno su stopljeni s tradicionalnim klapskim pjevanjem, gdje svaki od glasova može u potpunosti izraziti svoju ljepotu, širinu i plemenitost.

blank
Policijska klapa sv. Mihovil

Iako spoj gudačkih instrumenata i klapskog pjevanja nije novitet, koncert ‘Pozdrav ljetu’ bit će izrazito poseban i zbog poruke koju želi prenijeti. Naime, Ana Rucner imenovana je za promotoricu nacionalne kampanje Ministarstva unutarnjih poslova pod nazivom ‘Manje oružja, manje tragedija’, koja se u Republici Hrvatskoj provodi od 2007. godine, a čija poruka glasi: ‘Spriječimo tragediju, budimo odgovorni prema sebi i bližnjima.’

-Ponosna sam na ovu plemenitu suradnju s MUP-om RH i počašćena što sam izabrana za promotoricu ove hvalevrijedne nacionalne kampanje Ministarstva unutarnjih poslova naziva ‘Manje oružja, manje tragedija’ – poručuje violončelistica Ana Rucner.

Cilj kampanje je poručiti građanima da ako posjeduju ili pronađu oružje, bez straha od sankcije ili stigmatiziranja, mogu nazvati 192 te predati ili obavijestiti policiju.
A da se od dijelova uništenog oružja može stvoriti nešto konstruktivno i predivno, dokaz je elektronsko violončelo izrađeno od dijelova dragovoljno predanog oružja građana, kojeg je izradio majstor glazbala Zoran Gojmerac. Ovo unikatno violončelo nastalo je po ideji Službe prevencije Ravnateljstva policije te je u trajnom vlasništvu Ministarstva unutarnjih poslova RH, a upravo na njemu Ana Rucner zasvirat će na koncertu ‘Pozdrav ljetu’, uz snažnu poruku ‘Zamijenimo oružje glazbom, za mir i prestanak svih ratova’.

blank

U Kneževom Dvoru, 20. lipnja, održat će se interesantna večer uz premijerno prikazivanje filma “Od strahote do ljepote”, koji prikazuje nastanak glazbala od dijelova dragovoljno predanog oružja građana. Večer će biti obogaćena glazbenim nastupom promotorice kampanje Ane Rucner uz Policijsku klapu Sv.Mihovil te dramskim nastupom akademske umjetnice Perice Martinović, u prisustvu mladih dubrovačkih glazbenika.
-Zamijenimo oružje glazbom za mir i prestanak svih ratova. Vidimo se u Gradu 20. i 21. lipnja, dođite, svi ste pozvani! – poručila je zaključno Ana Rucner, dodajući da je ulaz na oba događaja besplatan za sve zainteresirane.
Ovogodišnji festival „Ana u Gradu“ realizira se u partnerstvu s Ministarstvom vanjskih poslova RH – projekt „Manje oružja, manje tragedija“, uz podršku Turističke zajednice Grada Dubrovnika, agencije Arthill, Grada Dubrovnika, branda Costa Coffee te uz pomoć tvrtki Excelsa Nekretnine Tim Zip i Gulliver DMC.

blank

Pročitajte još

16-godišnja Metkovka oduševila Severinu i ostatak žirija u prvoj epizodi SuperStar-a

Dulist

[FOTO] Matador u Revelinu oduševio melodičnim i progresivnim setom

Dulist

Adi Šošarić Šoše i Giuliano otvaraju zimsku koncertnu sezonu u Revelinu!

Dulist