Aktualno

‘POŽAR OTVORENOG PROSTORA’ Na Lopudu održana vježba civilne zaštite Grada Dubrovnika

'POŽAR OTVORENOG PROSTORA' Na Lopudu održana vježba civilne zaštite Grada Dubrovnika

Vježba sudionika civilne zaštite Grada Dubrovnika “Požar otvorenog prostora“ održana je ove srijede na otoku Lopudu u sklopu EU projeka E-CITIJENS. Ovom prilikom korištena je nova vrijedna oprema – set seizmičkog uređaja s video kamerom za pretrage iz ruševina te šatori na napuhivanje, koja je prethodno nabavljena u svrhu povećanja spremnosti i djelovanja u slučajevima prirodnih katastrofa.

U vježbi su sudjelovali pripadnici i volonteri JVP “Dubrovački vatrogasci”, Gradskog društva Crveni križ, Hrvatske gorske službe spašavanja i DVD Lopud, a simulirao se potres koji je izazvao požar na otoku Lopudu. Podršku u izvedbi vježbe „Požar otvorenog prostora“ pružila je i Lučka kapetanija Dubrovnik koja je osigurala brzi brodski prijevoz do samog otoka. Cijeli akvatorij tijekom izvedbe vježbe osiguravala je i istodobno nadgledala pomorska policija.

Završetak vježbe okončan je uspješnim gašenjem požara, pronalaskom ozlijeđenih osoba i pružanjem stručne medicinske pomoći od strane pripadnika gradskog društva Crveni Križ.

Ukupan proračun projekta iznosi 2.774.250,00 eura, dok proračun Grada Dubrovnika iznosi ukupno 133.150,00 eura te je u 85-postotnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske Unije. Projekt E-CITIJENS provodi se u sklopu EU programa INTERREG V-A Italija-Hrvatska, (projekti tipa Standard) u okviru programske prioritetne osi 2. – „Sigurnost i otpornost“.

Podsjetimo, glavni cilj projekta E-CITIJENS jest povećati sigurnost hrvatskog i talijanskog jadranskog bazena od prirodnih i ljudskih uzrokovanih katastrofa kroz poboljšanje preventivnog praćenja te hitnih mjera upravljanja, iskorištavajući karakteristike društvenih mreža i medija u svrhu značajnog povećanja sposobnosti civilne zaštite u smanjenju rizika od katastrofa.

“Financed by the Italy-Croatia Cross-Border Cooperation Programme2014-2020 under the European Regional Development Fund”.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist