Zanimljivosti

Povratak građanima

natjecaj1nagrada

Izložba pod nazivom “Europan” otvorena je u Luži, a na njoj su izložena 52 natječajna rada idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Centra iza Grada.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik je prethodno u suradnji s Europan Hrvatska proveo anketni, međunarodni, javni, projektni i anonimni Natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja E 11 lokacije "Centar iza Grada" na kojem je pobijedio prijedlog "Povratak građanima – Back to the citizens" skupine španjolskih arhitekata.

Nagrađena ideja, kako je istaknuto, a čiji će se elementi koristiti za međunarodni natječaj za projekt Centra iza Grada, i  uvrstiti u izmjene i dopune GUP-a Grada Dubrovnika, predviđa stvaranje višenamjenskog javnog prostora uz naglasak na odmicanje automobila od povijesne jezgre te stvaranje pješačke kontaktne zone.

– Ova izložba pokazuje što može i što ne može biti napravljeno. Ukoliko se vlasnici ovog prostora Excelsaodnosno Lukšić grupacija dogovore, ovo će biti jedno od pametnih rješenja. Drago mi je da su tu i suvlasnici i vlasnici. Pred početkom smo javne rasprave za izmjene i dopune GUP-a, a izloženi radovi pokazuju rješenja koje nismo stavili, a bilo bi vrijedno o njima razmišljati.

Prvonagrađeni rad je predložio da se prostor Pila slično promatra kao i prostor Centra iza Grada, odnosno da Pile budu jedna promišljena cjelina, te da se i podzemlje Pila iskoristi kao dopunski i zanimljiv sadržaj. Mislim da ćemo i tu priču staviti u javnu raspravu – istaknuo je dubrovački gradoančelnik Andro Vlahušić.

– Nakon izrade ovog rješenja slijedeći korak je  izrada detaljne konzervatorske dokumenatcije i evaluacije ovog idejnog rješnjea, na temelju kojeg bi se napravila podloga i program za pravi projektni natječaj kojim bi se promislio ovaj prostor.

Dakle, da bi taj natječaj mogao krenuti u realizaciju. Ovdje se radi o promišljanjima  arhitekata koji na svoj način promišljaju ovu lokaciju. Svi su radovi imali zanimljiva rješenja i koncepcije i u svima ćemo moći naći neko zanimljivo rješenje kojim bi se mogao unprijediti život u Gradu – naglasila je nakon otvorenja izložbe pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Jelena Lončarić.

– Europan 11 ponudio je u ovom ciklusu lokaciju u Dubrovniku koja se pokazala izuzetno atraktivnom za natjecatelje diljem Europe, ali i svijeta. Od 115 prijavljenih natjecatelja pristigla su 52 rada, što je do sada najveći interes za jednu hrvatsku lokaciju. Na ovom natječaju ponovno su prisutni mladi arhitekti koji svoju profesionalnu karijeru grade u Hrvatskoj – istaknula je predsjednica hrvatskog Europana, koji inače djeluje već 20 godina,  Borka Bobovec.

– Zadovoljni smo radovima jer je lokacija teška zbog blizine povijesne jezge i terena. Najbolji rad je najbolje odgovorio na zadane programske snmjernice, vrlo kvalitetno je artikulirao različite tipove javnog prostora i definirao jednu pješačku poveznicu između Pila i Ploč u sklopu Cantra iza Grada – istaknuo je nakon otvaranja izložbe član ocjenjivačkog žirija Davor Bušnja. Izložba se može pogledati do 1. veljače  u vremenu od 10.00 – 18.00 sati. 

 

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist