Hrvatska

POVIJESNI ISKORAK ZA ŽIVOTINJE Pogledajte koja su nova pravila kod napuštanja životinja

POVIJESNI ISKORAK ZA ŽIVOTINJE Pogledajte koja su nova pravila kod napuštanja životinja

Na snagu su, u utorak 2. travnja stupile izmjene i dopune Kaznenog zakona a s njima i promjene u zaštiti životinja, odnosno o napuštanju kućnog ljubimca, domaće ili divlje životinje objavljuje Index.

Prema ovim izmjenama napuštanje se prijavljuje policiji ili općinskom državnom odvjetništvu. Kazna je do godinu dana zatvora ili čak i dvije ako je napuštanjem prouzročena smrt životinje te ako je u pitanje veći broj životinja.

Povećavaju se i kazne za kazneno djelo ubijanja i mučenja životinja na kaznu zatvora do dvije godine ili do tri godine ako se ta kaznena djela počine iz koristoljublja. Također, zlostavljačima i ubojicama životinja odsad se može izreći sigurnosna mjera zabrane držanja i nabavljanja životinja u trajanju od jedne od pet godina.

“Povijesni iskorak u zaštiti životinja u Hrvatskoj”

Sve navedene novosti su prijedlozi  koje je udruga Prijatelji životinja poslala Ministarstvu pravosuđa i uprave tijekom rada na izmjenama i dopunama Kaznenog zakona.

– Iznimno smo zahvalni Ministarstvu što je prihvatilo naše prijedloge i time napravilo povijesni iskorak u zaštiti životinja u Hrvatskoj, što će pozitivno odjeknuti svugdje u svijetu. Cilj nam je bio uvrstiti odredbe koje će djelovati preventivno i sada je važno da svi djelujemo kako bi se i provodile u praksi – kažu Prijatelji životinja. Nadalje pojašnjavaju da građani više neće trebati čekati hoće li veterinarska inspekcija reagirati na prijavu napuštanja, već onoga tko napusti životinju mogu odmah prijaviti policiji.

– To će ubrzati postupanje i olakšati dokazivanje čina napuštanja. Ujedno će odvratiti ljude od napuštanja životinja jer znaju da time riskiraju zatvorsku kaznu. Očekujemo i da će svi razmisliti prije nego što nabave životinju imaju li dovoljno novaca, vremena i znanja za dugogodišnju skrb o njoj. Odgovornije će se odnositi i prema kontroli razmnožavanja i kastrirati životinje umjesto da napuštaju štence i mačiće – rekli su i dodali kako će ovo potaknuti gradove i općine da paralelno rade na sprječavanju napuštanja životinja.

– Jedinice lokalne i regionalne samouprave moraju provoditi kontrolu mikročipiranja pasa obilaskom svih kućanstava, što im je zakonska obaveza još od 2017. godine, jer mikročip sadrži podatke o skrbniku psa. One lokalne zajednice koje to još nisu provele treba kazniti! Također, moraju educirati javnost o odgovornoj skrbi za životinje i financirati kastracije pasa i mačaka. Umjesto da napuštaju životinje, skrbnici im mogu pomoći kastracijom i odgovornim udomljavanjem umjesto kupnje – objasnili su iz Udruge.

Osim toga, povišene kazne za kazneno djelo usmrćivanja i mučenja životinja moći će se provoditi samo zahvaljujući prijavama svjedoka. Iz udruge Prijatelji životinja pozivaju građane da ako imaju bilo kakve nedoumice oko postupka prijavljivanja kaznenih i prekršajnih djela na štetu životinja, mogu im se javiti.

Na snagu je isti dan stupilo i povećanje kazni za mučenje i ubijanje životinja te sada iznosi do tri godine zatvora. Povisivanje kazni važno je i zbog znatno težeg odlaska slučajeva u zastaru.

 

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist