Hrvatska

Oživjet će proizvodnja u Imunološkom zavodu, gradi se tvornica zmijskog protuotrova!

vizualizacija imunoloski zavod1

Poslije gotovo tridesetogodišnje agonije oživjet će proizvodnja u Imunološkom zavodu. U poslovnoj zoni u Rugvici izgradit će se nove tvornice za proizvodnju zmijskog protuotrova, preradu krvne plazme i proizvodnju lijekova iz nje, te proizvodnju virusnih cjepiva po postojećoj (MRP) i mRNA tehnologiji.

-Odabran je najpovoljniji ponuđač za izgradnju tvornice za proizvodnju zmijskog protuotrova u poslovnoj zoni u Rugvici i kreće izgradnja prve od tri nove tvornice revitaliziranog Imunološkog zavoda – izjavio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med., a ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić, dr. med. najavio skorašnje potpisivanje ugovora.

-Nakon više provedenih postupaka javne nabave u kojima nije niti jedan gospodarski subjekt dostavio prihvatljivu ili pravovaljanu ponudu, u zadnjem provedenom postupku javne nabave, od dvoje pravovaljanih ponuđača za izradu dokumentacije i izgradnju tvornice za proizvodnju zmijskog protuotrova u poslovnoj zoni u Rugvici, budućem sjedištu novog Imunološkog zavoda, odabrana je ponuda Zajednice ponuditelja. Procijenjena vrijednost Ugovora za projektiranje i izgradnju postrojenja za proizvodnju zmijskog protuotrova je 4,8 milijuna eura, dok je iznos odabrane ponude niži od procijenjene vrijednosti. Po ishođenju suglasnosti Vlade, potpisat ćemo ugovor s odabranim izvođačima i krenuti u proces realizacije – potvrdio je ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić.

Gradnja pogona za proizvodnju antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica trebala bi početi nakon ishođenja građevinske dozvole, u listopadu ove godine, a cjelokupan proces trebao bi završiti za dvije godine. Istodobno će biti u tijeku i izgradnja upravne zgrade Imunološkog zavoda i prateće infrastrukture. Tvornice za frakcioniranje plazme iz ljudske krvi, te za proizvodnju virusnih cjepiva trebale bi biti izgrađene u razdoblju od 2025. do 2028. godine.

Ukupno predviđeni iznos za izgradnju svih proizvodnih pogona Imunološkog zavoda iznosi oko 90 milijuna eura, bez PDV-a. Od toga za tvornicu zmijskog protuotrova namijenjeno je 4,8 milijuna eura, za upravnu zgradu 3 milijuna eura, za pogon frakcioniranja plazme i proizvodnju lijekova oko 30 milijuna eura te tvornicu cjepiva oko 48 milijuna eura. Oko 2,4 milijuna eura predviđeno je za izgradnju nastambi za laboratorijske i uzgojne životinje i biološki laboratorij.

-Za izgradnju modula za proizvodnju antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica osigurana su sredstva Imunološkog zavoda, a za drugu fazu, izgradnju i opremanje modula za proizvodnju krvnih derivata, predviđeno je većinsko financiranje korištenjem dodijeljenih sredstava Operativnog programa koherentnost i kohezija – rekao je Čardžić i dodao da će se izgradnja upravne zgrade, tvornice za proizvodnju virusnih cjepiva, centralne građevine s odjelima za osiguranje i kontrolu kvalitete, istraživanje, modula za punjenje i finalizaciju, te skladišta financirati sredstvima državnog proračuna.

-Izuzetno velika će biti korist za hrvatski zdravstveni sustav revitalizacija Imunološkog zavoda i pokretanje proizvodnje zmijskog protuotrova, lijekova iz krvne plazme i virusnih cjepiva. Tim više smo ponosni što je ova Vlada i zdravstvena administracija uspjeli pokrenuti taj proces –  izjavio je ministar i naglasio da se time postiže još veći stupanj dostatnosti proizvodnje lijekova i pripravaka za potrebe hrvatskog zdravstva i naših pacijenata i to na načelima nacionalne samodostatnosti, a čime se smanjuje i ovisnost o stranim dobavljačima. S druge strane, proizvodnjom cjepiva protiv zaraznih bolesti otvara se mogućnost njegovog plasmana na svjetsko tržište, posebno u zemljama s izrazito visokom stopom rasta populacije koje imaju potrebe za velikim količinama osnovnih cjepiva po kojima je Imunološki zavod bio poznat, te za koje ima vrijedne matične sojeve virusa kao osnovu za njihovu proizvodnju.

-I ne manje važno u cijelom ovom procesu je, uz očuvanje vlastite proizvodnje, dugoročno davanje poticaja daljnjem razvoju biotehnologije u Hrvatskoj, te stvaranje prilika visoko stručnim mladim ljudima da se zaposle u svojoj državi – zaključio je ministar zdravstva.

Pročitajte još

IZBORI ZA EU PARLAMENT Birat će se 15 zastupnika više nego prije pet godina

Dulist

BONO BOŠNJAK podnio ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog boksačkog saveza

Dulist

EU sud za ljudska prava odbio sve tužbe slovenskih ribara

Dulist