Hrvatska

Hrvatska obilježava 15 godina članstva u NATO-u

Hrvatska obilježava 15 godina članstva u NATO-u

Republika Hrvatska danas 1. travnja 2024. godine obilježava 15 godina od ulaska u NATO savez, a od svoga ulaska u punopravno članstvo 2009. godine, kontinuirano se potvrđuje kao predana i pouzdana članica Saveza.
Kako ističu iz MORH-a, aktivno sudjelujući u raspravama među saveznicima u Sjedištu NATO-a u Bruxellesu, kao i u svim odlukama koje države članice ondje donose konsenzusom, Hrvatska daje i vlastiti izravan doprinos provođenju aktivnosti koje provodi NATO, a time i ostvarenju zajedničkih zadaća i ciljeva koje stoje pred Savezom.
Na kraju, članstvom u NATO savezu Republici Hrvatskoj je omogućeno da zajedno s ostalim saveznicama oblikuje politiku Saveza, te aktivno doprinosi procesima izgradnje transatlantske sigurnosti. Također, daje dodatni poticaj u razvoju niza sposobnosti koje su od koristi za našu nacionalnu sigurnost, a kojima ujedno doprinosimo ukupnim NATO sposobnostima.

Hrvatska vojska u NATO misijama i operacijama
Članstvom u Sjevernoatlantskom savezu Hrvatska je pokazala kako je vjerodostojan i pouzdan saveznik, a zaključno s 2023. godinom, ukupno je 9483 pripadnika Hrvatske vojske sudjelovalo u NATO vođenim misijama, operacijama i aktivnostima.
Oružane snage Republike Hrvatske tako trenutno sudjeluju u četiri od osam borbenih skupina na Istočnom krilu Saveza te u sljedećim misijama i operacijama pod mandatom NATO-a: NATO misija
Irak, operacija Sea Guardian, Stalnoj NATO skupini protuminskih snaga 2 kao i u operaciji KFOR.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Ivana Mijić Vulinović

NOVA SMS PRIJEVARA Ponovno u ime Hrvatske pošte

Dulist