Hrvatska

Povećanje kvota za strane radnike traže i turističke agencije

Konobar Ugostitelji 3

Apelu ugostitelja koji su od Vlade zatražili povećanje za strane radnike, priključile su se i turističke agencije. Kako se navodi u priopćenju Udruge hrvatskih putničkih agencija i Udruženja putničkih agencija HGK, u izazovnoj godini za hrvatski turizam s rastućim mediteranskim konkurentima te usporenom potražnjom za Hrvatsku, radi gorućeg problema nedostatka radne snage hrvatskom turizmu prijeti i nemogućnost otvaranja dijela objekata, kao i srozavanje kvalitete usluge. Nedostatak kvalitetne i kvalificirane radne snage i posljedični pad kvalitete usluge u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, navodi se dalje, osjetit će i turističke agencije, čija kvaliteta ponude uvelike ovisi o onoj ostalih aktera u turizmu.

Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) istaknuo je da strukovne udruge podržavaju napore Vlade i Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, kao i aktivnosti poput Dana poslova u turizmu, omogućavanja rada umirovljenicima do pola radnog vremena i povećanje kvota u 2019. No, tim mjerama, ističe Fain, problem nije riješen do kraja jer nedostaje i preko 5 tisuća radnika.

S ovim se slažu se i u Udruženju putničkih agencija HGK (UPA HGK).

-Molimo HZZ da tih 4.000 nezaposlenih, a od kojih 1.600 na obali, koji su raspoloživi za rad u sezoni i iskazali su želju za radom u sezoni, uputi odmah i to u roku tri dana do poslodavaca u turizmu kojima nedostaje radna snaga, a ako ne uspiju postići dogovor kod više poslodavaca, molimo da ih se briše iz evidencije HZZ-a jer predstavljaju kočnicu zapošljavanja onih koji zaista žele raditi – rekao je Boris Žgomba predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK.

Oba strukovna udruženja pozdravljaju elektroničke prijave, no administracija je i dalje problem. Obrada zahtjeva za zapošljavanje stranog radnika čeka se po nekoliko tjedana, što je predugo, posebno objektima kojima sezona traje samo 12 tjedana.

Cilj struke i Vlade je aktiviranje i zapošljavanje domaće radne snage. Poslodavcima u turizmu adekvatnije je rješenje domaći radnik za kojeg nema potrebe za zahtjevnom administracijom, osiguravanjem smještaja ako se radi o nekom s lokalnog područja, a koji zaokružuje autentično iskustvo u Hrvatskoj za krajnjeg gosta.

-Turizam je ipak industrija doživljaja i prenošenja lokalnog iskustva, a čovjek ključ uspjeha u turizmu – naglašava Fain. No, već dugo se suočavamo s tim da takvih radnika nema, a strukturna rješenja koja se provode ili su u najavi su rješenja koja će u nekom dužem razdoblju dati rezultate.

-Svakako pozdravljamo mjere poput dualnog obrazovanja, promocije strukovnih zanimanja u turizmu te mogućeg budućeg smanjenja opterećenja plaće kao i poreznih rasterećenja u turizmu koje bi osigurale konkurentnije plaće onima u EU, no treba nam pomoć sada – rekao je Žgomba. Ističe da je potrebno hitno rješenje odobravanjem dodatne kvote stranih radnika za turizam jer dovodimo u pitanje opstojnost grane koja nosi preko 20 posto BDP-a.

UPA HGK i UHPA predstavljaju vodeća strukovna udruženja u turizmu koja zastupaju interese preko 1800 registriranih tvrtki za djelatnost turističkih agencija i turoperatora, zapošljavaju preko 6 tisuća ljudi te pridonose ostvarenju približno 15 milijuna noćenja.

Pročitajte još

GLUMICA ZRINKA CVITEŠIĆ Ne sjećam se kad mi je netko toliko prirastao srcu kao što je Jele

Ivana Mijić Vulinović

HRT uveo cjelogodišnju pristojbu: Iznajmljivači apartmana nezadovoljni novom odlukom

Dulist

Prvi rast stanovništva u Hrvatskoj nakon desetljeća iseljavanja

Dulist