Aktualno

Potvrđen glavni projekt za studentski dom

sveuciliste4064

Izdana je potvrda glavnog projekta za izgradnju dubrovačkog studentskog doma i realizacije odluke o oslobađanju Sveučilišta u Dubrovniku od komunalnog doprinosa za njegovu gradnju.

Povodom toga u Maloj vijećnici konferenciju za medije održali su Andro Vlahušić, radonačelnik, te rektorica Sveučilišta Vesna Vrtiprah, uz druge predstavnike. Potvrđeno je kako Grad Dubrovnik na sebe preuzima izgradnju potrebne infrastrukture za 33 milijuna eura vrijedan smještajni objekt koji će imati preko 500 soba.

Imamo lijep događaj za objaviti povodom desete godine osnutka Sveučilišta u Dubrovniku. Grad Dubrovnik Sveučilištu je pomogao u puno toga, ali sva ta pomoć zapravo ostaje u gradu. Ovdje je s nama potvrda projekta glavnog projekta, postalo je pravomoćno, zato što je je Gradsko vijeće, na čelu s gospodinom Bulićem, te svim ostalim vijećnicima, te i saziv prije, odlučio o tome. Komunalni doprinos neće platiti Sveučilište, već Grad Dubrovnik uređuje komunalnu infrastrukturu za Studentski dom. To nije oslobađanje Sveučilišta, već preuzimanje obveze, svega onoga što je potrebno da se komunalna struktura budućeg sveučilišnog doma napravi – istaknuo je Vlahušić tom prilikom, te najavio i kako će grad nastojati od Vlade RH ishoditi uvrštenje studentskog doma u državni proračun 2014. godine.

-Ovo je prvi projekt u Dubrovniku koji ima gotovu potvrdu na glavni projekt, prvi novac koji može doći je de facto Sveučilište u Dubrovniku. To je investicija u centru grada, s velikim brojem društvenih sadržaja. To nije studentski dom, već mali grad – naglasio je Vlahušić.

Rektorica Vesna Vrtiprah zahvalila je gradskoj upravi te Dubrovačko-neretvanskoj županiji kroz sve ove godine.

-U projektnoj dokumentaciji Sveučilište aplicira na EU fondove. Hvala Gradu Dubrovniku što nam je pomogao dobiti ovaj važan dokumenat, međutim moram naglasiti kako je pomoć Grada Dubrovnika bila trajna, kroz svih deset godina rada Sveučilišta, od same ideje osnivanja, donošenja zakona 1. listopada 2003. godine, do dodjeljivanja ljetnikovca Crijević-Pucić, a tu je i izuzetno važna odluka naše županije o prostoru Stare bolnice koji je namjenjen Sveučilištu. Tu je i pomoć studentima kroz stipendije, kulturne kartice i slično, a za kraj i ova pomoć – oslobađanje Sveučilišta od komunalnog doprinosa – istaknula je Vrtiprah, te dodala kako je Sveučilište preuzelo na sebe obveu izrade projektne dokumentacije do kraja 2013.

-Očekujemo kako će naš projekt biti među onima koji će moći koristiti sredstva EU već od 2014. – istaknula je Vrtiprah.

Niko Bulić čestitao je svima koji su doveli do toga da se potvrdi ovaj projekt, te je izrazio zadovoljstvo što se upravo na prvoj sjednici novog saziva Gradskog vijeća donijela ova odluka, dok je zamjenik gradonačelnika Nenad Vekarić naglasio kako je sveučilište, nakon turizma, ključna stvar za Dubrovnik. Podpredsjednica GV-a Olga Muratti naglasila je kako je ovo projekt koji je počeo još u starom sazivu, te kako joj je iznimno drago što se u ovom sazivu GV-a ovakav projekt realizira.

Pročitajte još

[FOTO] LIMENKE, PLASTIKA, STAKLENA AMBALAŽA Vrijedni ronioci očistili podmorje u Portu

Dulist

OBAVIJEST IZ ELEKTROJUGA Tko je bez struje u ponedjeljak, utorak i srijedu?

Dulist

U SPOMEN GORANU KOMLENCU Više od 250 trkača sudjelovalo u utrci u Orašcu

Dulist