Hrvatska

POTRAŽNJA ZA RADNICIMA Prodavač, čistač i konobar najtraženija zanimanja

POTRAŽNJA ZA RADNICIMA Prodavač, čistač i konobar najtraženija zanimanja

Potražnja za radnicima, pogotovo tijekom protekle turističke sezone obilježila je 2023. godinu. U odnosu na 2022. godinu, piše Net.hr, potražnja za radnicima bila je još izraženija i jača. Tri zanimanja u Hrvatskoj posebice su tražena, a taj trend se očekuje i u 2024. godini.
Trend rasta potražnje za radnicima u Hrvatskoj nastavljen je ove godine još snažnije nego prethodne, kažu iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za Net.hr. Podaci HZZ-a odnose se na tražena zanimanja u Hrvatskoj od siječnja do studenoga 2023. godine.
Najtraženija zanimanja u dosadašnjih jedanaest mjeseci ponovno su prodavač, čistač i konobar, koji zajedno čine 17 posto u ukupnom broju traženih radnika. Promatrajući stupanj složenosti pojedinih zanimanja, čak 70 posto traženih zanimanja odnosi se na srednju i nižu stručnu razinu. U kategoriji visoke stručne razine, najtraženiji su doktori medicine, ujedno jedino zanimanje tog stupnja među deset trenutno najtraženijih. Slijede ih diplomirani ekonomisti i diplomirani pravnici, naglasili su u Zavodu.
Iz HZZ-a kažu da se trend velike potražnje za radnicima gore navedenih zanimanja očekuje i kroz 2024. godinu.
Najveća potražnja za radnicima očekivano je u Gradu Zagrebu (66.882) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (27.351), područjima s najvećim brojem stanovnika. Također, ove godine najviše se radnika tražilo u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (34.128, najvećim dijelom vezano uz djelatnost bolnica), zatim u obrazovanju (34.075, 76 posto traženih u obrazovanju odnosi se na predškolsko i osnovno obrazovanje) te u prerađivačkoj industriji (33.595, 44 posto u dijelu proizvodnje gotovih metalnih proizvoda osim strojeva i opreme te proizvodnje prehrambenih proizvoda).
Gore navedene tri djelatnosti obuhvaćaju 42 posto ukupne potražnje za radnicima u Hrvatskoj.
Broj registriranih nezaposlenih osoba krajem studenoga 2023. iznosio je 113.250, što je za 2,5 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Prosječan broj nezaposlenih osoba u 2023. godini za prvih jedanaest mjeseci iznosio je 108.370, što je za 6,6 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, kažu u HZZ-u.
Ističu da uspoređujući s prethodnom godinom, u 2023. je zabilježen pad broja nezaposlenih kroz sve mjesece. Uslijed utjecaja sezonalnosti tržišta rada, najveće smanjenje broja nezaposlenih evidentirano je u razdoblju od ožujka do travnja te je u prosjeku iznosilo 11,1 posto manje nego istog mjeseca prethodne godine.

Pročitajte još

Bačić: Svaku treću nekretninu kupio stranac, a 40 posto svih stanova plaćeno u gotovini

Dulist

Počeli online upisi u prvi razred

Dulist

IZABRAO BOOKING.COM Ploče među najsrdačnijim gradovima u Hrvatskoj

Dulist