Hrvatska

‘POTRAGA ZA RAVNOTEŽOM U POREMEĆENOM SVIJETU’ Plenković otvorio 15. Dubrovnik Forum

Tradicionalna međunarodna konferencija Dubrovnik Forum pod nazivom ‘A Quest for Balance in a World Disrupted’ održava se ovog vikenda u Dubrovniku. Ovogodišnji Dubrovnik Forum svojim obraćanjem otvorio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je posebno osvrnuo na stanje međunarodnih odnosa i teme posebno važne za naš dio svijeta i Europe.
-U usporedbi s prošlogodišnjom konferencijom, svi smo ovdje stigli pod teškim dojmom ruske agresije na Ukrajinu, koja ima direktne posljedice na sve nas u Europi i utječe na svakodnevni život naših građana već nekoliko mjeseci – rekao je između ostalih Plenković te istaknuo kako Hrvatska zna kako je to biti žrtva agresije te smo se zato od prvog dana solidarizirali s ukrajinskim narodom te im dali potporu.
-Podržali smo Ukrajinu politički, diplomatski, ekonomski financijski i to ćemo činiti i dalje s našim partnerima i saveznicima na zapadu – rekao je te napomenuo kako je Hrvatska pružila utočište za više od 20 tisuća ukrajinskih izbjeglica. Potom se osvrnuo na međunarodno pravo, na kojemu i jest naglasaka ovogodišnje konferencije u Dubrovniku.
Prisutnima se na otvaranju 15. Dubrovnik foruma obratio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, a putem videolinka javio se i ministar vanjskih poslova Ukrajine, Dmytro Kuleba. Otvaranju je nazočio i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.
Na petnaestom izdanju Foruma prisustvuju visoki nacionalni predstavnici, ministri vanjskih poslova država članica EU-a, NATO-a, OECD-a, država Jugoistočne Europe (Ukrajine, Gruzije, Moldove) kao i predstavnici drugih međunarodnih institucija. Težište rasprave ovog puta biti će u fokusu aktualne kontinentalne, ali i globalne krize potaknute geopolitičkim, ekonomskim i informacijskim izazovima te ratom u Ukrajini koji su zadali snažan udarac konceptu i stabilnosti Europske unije i Međunarodne zajednice. Poseban naglasak biti će stavljen na međunarodni poredak temeljen na pravilima, na opskrbu energentima i na sigurnost hrane. Rasprava sudionika uključit će temu o trenutnim okolnostima i stanju na zapadnom Balkanu te izazove po pitanju vjerodostojnosti informacija.
U sklopu konferencije koja se tradicionalno organizira uoči otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara u subotu 9. srpnja održat će se panel rasprave gdje će svoja izlaganja, ali i moguće odgovore na trenutne globalne izazove iznijeti potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, europarlamentarke Sunčana Glavak i Željana Zovko, ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Pročitajte još

[Potvrđeno iz Vlade] Od ponoća niže cijene goriva, donosimo i iznose

Dulist

‘Zločini protiv prirode veća su prijetnja i prirodi i ljudima nego što mislimo’

Dulist

DOBRE VIJESTI ZA VOZAČE Od utorka niže cijene gorive

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija