Hrvatska

‘POTRAGA ZA RAVNOTEŽOM U POREMEĆENOM SVIJETU’ Plenković otvorio 15. Dubrovnik Forum

'POTRAGA ZA RAVNOTEŽOM U POREMEĆENOM SVIJETU' Plenković otvorio 15. Dubrovnik Forum

Tradicionalna međunarodna konferencija Dubrovnik Forum pod nazivom ‘A Quest for Balance in a World Disrupted’ održava se ovog vikenda u Dubrovniku. Ovogodišnji Dubrovnik Forum svojim obraćanjem otvorio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je posebno osvrnuo na stanje međunarodnih odnosa i teme posebno važne za naš dio svijeta i Europe.
-U usporedbi s prošlogodišnjom konferencijom, svi smo ovdje stigli pod teškim dojmom ruske agresije na Ukrajinu, koja ima direktne posljedice na sve nas u Europi i utječe na svakodnevni život naših građana već nekoliko mjeseci – rekao je između ostalih Plenković te istaknuo kako Hrvatska zna kako je to biti žrtva agresije te smo se zato od prvog dana solidarizirali s ukrajinskim narodom te im dali potporu.
-Podržali smo Ukrajinu politički, diplomatski, ekonomski financijski i to ćemo činiti i dalje s našim partnerima i saveznicima na zapadu – rekao je te napomenuo kako je Hrvatska pružila utočište za više od 20 tisuća ukrajinskih izbjeglica. Potom se osvrnuo na međunarodno pravo, na kojemu i jest naglasaka ovogodišnje konferencije u Dubrovniku.
Prisutnima se na otvaranju 15. Dubrovnik foruma obratio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, a putem videolinka javio se i ministar vanjskih poslova Ukrajine, Dmytro Kuleba. Otvaranju je nazočio i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.
Na petnaestom izdanju Foruma prisustvuju visoki nacionalni predstavnici, ministri vanjskih poslova država članica EU-a, NATO-a, OECD-a, država Jugoistočne Europe (Ukrajine, Gruzije, Moldove) kao i predstavnici drugih međunarodnih institucija. Težište rasprave ovog puta biti će u fokusu aktualne kontinentalne, ali i globalne krize potaknute geopolitičkim, ekonomskim i informacijskim izazovima te ratom u Ukrajini koji su zadali snažan udarac konceptu i stabilnosti Europske unije i Međunarodne zajednice. Poseban naglasak biti će stavljen na međunarodni poredak temeljen na pravilima, na opskrbu energentima i na sigurnost hrane. Rasprava sudionika uključit će temu o trenutnim okolnostima i stanju na zapadnom Balkanu te izazove po pitanju vjerodostojnosti informacija.
U sklopu konferencije koja se tradicionalno organizira uoči otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara u subotu 9. srpnja održat će se panel rasprave gdje će svoja izlaganja, ali i moguće odgovore na trenutne globalne izazove iznijeti potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, europarlamentarke Sunčana Glavak i Željana Zovko, ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist