Grad

POTPISAN UGOVOR S 18 novih autobusa, Libertasova flota bit će stara 9 godina

POTPISAN UGOVOR S 18 novih autobusa, Libertasova flota bit će stara 9 godina

Ugovor za nabavku 18 novih autobusa za potrebe Libertasa, vrijednosti skoro 31 milijun kuna, potpisan je ovog ponedjeljka u Velikoj vijećnici. Nabava se financira sredstvima EU u iznosu od 85 posto.
Kao najpovoljniji ponuditelji izabrani su Auto Hrvatska PSC d.o.o. i Autobus d.o.o.
Direktor Libertasa Franko Mekišić naglasio je ovog prigodom kako će ukupna starost Libertasovih autobusa u sljedećoj godini s 12 godina pasti na 9.
-Građani će izravno osjetiti benefite ove nabave jer će na naše prometnice doći autobusi najnovije ekološke norme i najnovijih standarda – rekao je Mekišić. Napomenuo je kako se intenzivno radi na tome da se i u idućem razdoblju povuku određena sredstva iz EU fondova također za nove autobuse.
Predstavnik tvrtke Auto Hrvatska, prokurist Marko Tihava, zahvalio se Gradu i Libertasu što su im još jednom ukazali povjerenje u njihov proizvod i uslugu.
-Nadam se da ćemo i nadalje uspjeti opravdati to ukazano povjerenje u našoj suradnji koja traje niz godina – rekao je.
Gradonačelnik Mato Franković, koji je nazočio potpisivanju ugovora, istaknuo je kako ova Gradska uprava još jednom pokazuje kako se mogu i trebaju koristiti Europski fondovi.
-Ovdje je konkretno u pitanju modernizacija voznog parka prijevoznika Libertas, a na korist naših sugrađana. Svjedoci smo da Libertas već sad vozi s određenim brojem autobusa financiranih sredstvima EU fondova, a ovo je nastavak tog projekta – rekao je gradonačelnik te istaknuo kako vjeruje da će u idućim operativnim programima biti još dodatnih autobusa, sve kako bi flota bila što mlađa, a samim time i komfor prijevoza za građane bio što veći. Radi se, dodao je, i na programu poboljšanja sustava naplate i najave unutar samih autobusa.
-Libertas može i treba biti prije svega tvrtka koja funkcionira i radi u svrhu povećanja standarda svih naših sugrađana. Libertas je prestao biti tvrtka slučaj. Ona je financijski stabilna, uspješno je odolijevala u kriznim vremenima i siguran sam da će u nekim idućim vremenima biti još uspješnija, bolja i kvalitetnija te da će sav svoj prihod usmjeriti u povećanje kvalitete pružanja usluge. Nadam se i vjerujem da ćemo odraditi i testne vožnje s električnim autobusima te da će oni postati budućnost prijevoza u Dubrovniku – rekao je gradonačelnik.
Najavio je i kako će vrlo skoro zona oko povijesne jezgre biti rezervirana u najvećem dijelu isključivo samo za građane Dubrovnika i javni prijevoz.
-Libertasu nakon pandemije slijede dobre i sjajne stvari – zaključio je.
Rok za isporuku novih autobusa je 300, odnosno 270 dana od potpisivanja ugovora.
S ovom nabavom, Libertas će vozni park modernizirati s dva zglobna gradska niskopodna autobusa, šest solo gradskih niskopodnih autobusa, sedam solo gradsko-prigradskih autobusa i tri midi prigradska autobusa. Jednak broj autobusa bit će povučen iz upotrebe. Danas Libertas ima oko 110 autobusa, s tim da ih je dnevno u ‘pogonu’ sedamdesetak.
Direktoru Mekišiću postavljeno je i pitanje povratka linije broj 5 u okvire prije pandemije. Istaknuo je kako takav zahtjev GK Ploče Iza Grada nije stigao, no pozvao je predstavnike neka ga pošalju te da će ih pozvati na sastanak.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist