Aktualno

POTPISAN DODATAK KOLEKTIVNOM UGOVORU Radnici Libertasa za rad u smjeni bit će plaćeni 10 posto više

Ovog ponedjeljka u upravi JGP Libertas sklopljen je dodatak kolektivnom ugovoru po kojem će se smjenski rad honorirati s dodatnih 10 posto na plaću.

-Libertas je jedan veliki sustav koji broji 300 ljudi. Dnevno ljude prevozi 70-ak autobusa, a sve njih netko vozi, održava, pere i čisti. Zato nam je drago da smo našli adekvatan način za honorirati rad. Okvirni godišnji trošak Libertasa za veće plaće po ovom dodatku kolektivnom ugovoru bit će oko milijun i sto tisuća kuna – rekao je direktor Libertasa Franko Mekišić.

Na novinarski upit o međuljudskim odnosima u Libertasu, novi je direktor istaknuo kako vodi dijalog pojedinačno sa svim radnicima i predstavnicima radnika te da ‘nema nikakvih zamjerki jer sve teče besprijekorno’.

Na pitanje o pritužbama građana na ukinute linije Mekišić je odgovorio kako se u ovih mjesec dana otkako je na čelu Libertasa radi na tom pitanju i to u ‘pozitivnom smislu za građane’. Sindikalni povjerenik Libertasa Pero Matuško naglasio je kako je zadovoljan novim potpisanim dodatkom kolektivnom ugovoru.

-Čim nešto dobijemo, znači da idemo u nešto boljem smjeru. Za početak 10 posto je dovoljno. Težimo boljemu, idemo korak po korak naprijed. Svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo. Tko bude radio u smjenama, plaća bi mu mogla biti veća za 300 do 400 kuna, ovisno koliko tko radi u smjeni – naglasio je Matuško.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je da mu je drago što je potpisan dodatak kolektivnom ugovoru te da sada nastavljaju dalje s financijskom konsolidacijom Libertasa.

-Na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća idemo i na potvrđivanje kreditiranja Libertasa za kupnju novih autobusa koji će ponajprije biti financirani europskim sredstvima, a onda manjim dijelom i vlastitim sredstvima Libertasa. Za godinu dana nas očekuje kvalitetniji vozni park što će značiti i manje operativne troškove. Radi se na novom sustavu naplate, ali i novom sustavu prometnih linija na području grada i šire. Siguran sam da će Libertas za godinu do godine i pol dana imati vozni red koji će biti učinkovitiji i kvalitetniji. Potpisom PSO ugovora Grad se s općinama obvezao da će u slučaju da Libertas zabilježi financijski gubitak, biti dužan taj gubitak nadoknaditi do razine dovođenja tvrtke na nulu. U 2020. ta obveza Grada iznosila je malo više od 3 milijuna kuna, ove godine vjerujemo da će biti manja s obzirom na dobro poslovanje Libertasa – rekao je gradonačelnik.

Franković je podsjetio kako je ova Gradska uprava Libertas naslijedila s ‘brojnim problemima i minusom od 12 milijuna kuna, da tvrtka uopće nije koristila EU sredstva, a radnicima nije bio plaćen prekovremeni rad’.

-Sve je to sanirano i riješeno i danas možemo reći da je Libertas stabilna tvrtka unatoč teškoj financijskoj situaciji. Danas me je revizija Grada Dubrovnika izvijestila da su završili reviziju poslovanja Libertasa i da su utvrdili da nema nijedne zamjerke u cjelokupnom poslovanju Libertasa. To je sjajno. A, treba u obzir uzeti i činjenicu da je Libertas u 2020. zabilježio 60 posto pada prometa – naglasio je Franković te dodao kako se revizija tvrtke odnosila na protekle četiri godine.

Grad Dubrovnik, dodao je Franković, godišnje financira Libertas sa 16 milijuna kuna, a taj iznos nekada se ‘penjao’ i do 30 milijuna kuna.

-Ove godine je to 16 milijuna. U Gradu ima više od 6800 besplatnih pokaza. Njih treba netko platiti, a plaća ih Grad. To je samo jedna od stavki koje Grad financira – zaključio je Franković.

Pročitajte još

ZAČINIMO BOŽIĆ LJUBAVLJU Humanitarna akcija kuhanja bakalara na sv. Mihajlu

Dulist

Naši policajci obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Dulist

VICKO MIHALJEVIĆ NA SATU POVIJESTI Branitelji su bili odlučni do zadnjega braniti svoj grad

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija