Aktualno

Dr. Nela Sršen: U restoranu sam se osjećala nesigurno znajući da oko mene ima necijepljenih

Dr. Nela Sršen: U restoranu sam se osjećala nesigurno znajući da oko mene ima necijepljenih

Ne vjerujem da je Hrvatska u tako lošoj situaciji, Stožer radi najbolje što može. S jedne strane je znanost, s druge karakter nacije, a politika je ta koja ima obvezu pronaći sredinu i usmjeravati sve znanstvene preporuke prema ljudima da bi se izbjegli negativni efekti – istaknula je liječnica Nela Sršen gostujući na HRT-u.

– Jedina stvar koja mene kao čovjeka može zbuniti jest kad se netko izdvaja iz Znanstvenog savjeta i govori neke možda kontradiktorne stvari jer ja kao čovjek – koji nije siguran ili se nije cijepio, koji je neodlučan – trebam da mi netko s dozom sigurnosti na pozitivan način prenese činjenicu da je cijepljenje jedino i najbolje oružje, a ne da mi stvara pomutnju i nesigurnost. To bi mogla biti kritika za neke od znanstvenika koji se izdvajaju. Mislim da bi u cijeloj priči trebao biti jedan autoritet koji će iznositi sve vladine odluke – rekla je Nela Sršen, liječnica u Sveučilišnoj bolnici u Padovi, javljajući se za HTV-ov Studio 4.
– Virus je došao i ostat će među nama, ali način na koji ćemo se ophoditi prema virusu, to je ono gdje znanost i politika trebaju pronaći pravi put. Mislim da smo na dobrom putu, ali treba stimulirati sve koji su neodlučni ili odgađaju da se cijepe – dodaje.

Sršen je rekla da je nakon uvođenja zelenih propusnica naglo skočio postotak onih koji su se odlučili cijepiti, a dosad su bili neodlučni ili su odgađali cijepljenje.Italija je dosegla, navodi dalje, više od 82 posto procijepljene populacije.

Otkrila da je vikend provela u Hrvatskoj, dodajući da je divan osjećaj uživati bez restrikcija i propusnica. Međutim, ukazala je na jedan paradoks:

– Ušla sam u restoran. U jednom trenutku sam osjetila kao da se meni skida ta sloboda, a moja sloboda je bila ta da se držimo mjera, da imamo poštovanja jedni prema drugima, da smo manje-više kontrolirani. Ako uđem u jedan zatvoreni prostor gdje ima puno ljudi, ja ne mogu biti mirna znajući da oko mene mogu biti ljudi koji nisu cijepljeni. Ja sam se osjetila nesigurno, zamolila sam prijatelje da izađemo na terasu – rekla je.
Više potražite ovdje.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist