Kultura

POTOMAK BRODOVLASNIČKE OBITELJI Vlastimir Vekarić o tradicijama poluotoka Pelješca

O tradicijama i životu na Pelješcu govorit će u svom predavanju Vlastimir Vekarić, potomak stare i ugledne brodovlasničke obitelji, u petak, 27. rujna, u 19 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Predavanje je u organizaciji Dubrovačkih knjižnica, a u sklopu Dana kulturne baštine, manifestacije koja traje od 15. rujna do 20. listopada.

Kupivši poluotok Pelješac 1333. godine Dubrovačka Republika zatekla je stanovništvo koje se tradicionalno bavilo vinarstvom, maslinarstvom, ribarstvom, proizvodnjom soli i stočarstvom. Dubrovčanima je bilo jasno da se boljom organizacijom može proizvesti višak dobara koji će se moći izvoziti, pa je Republika donijela niz propisa kako bi se pelješka bogatstva što bolje iskoristila. Od sedamnaestog stoljeća pelješki brodovi činili su važan dio dubrovačke trgovačke mornarice, a sve to rezultiralo je time da je znatan dio prihoda Dubrovačke Republike dolazio s poluotoka Pelješca.

Pročitajte još

Prijavite se na ljetne radionice Muzeja i galerija Konavala

Dulist

[FOTO/VIDEO] IZMEĐU VRATA OD PILA Otvorena jedinstvena pop-up izložba Iris Lobaš Kukavičić

Dulist

[VIDEO] Koncertna poslastica dubrovačkih simfoničara uz Svjetski dan glazbe

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija