Aktualno

POSVEĆENO VELIKIM OBLJETNICAMA Predstavljeno 31. izdanje časopisa Welcome

U četvrtak u Biskupskoj palači predstavljeno je ovogodišnje, 31. izdanje časopisa Welcome u nakladi TZ Grad.

– Pošto u 2019. obilježavamo čitav niz lijepih i značajnih godišnjica broj je posvećen upravo njima. Posrijedi je dvojezično izdanje tiskano u devet tisuća primjeraka. Već smo izdvojili dio za konferenciju koja će se održati 2020. u Dubrovniku. On će biti podijeljen inozemnim novinarima, turističkim vodičima i tour operatorima kako bi znali gdje dovode svoje goste – kazala je ovim povodom Romana Vlašić, direktorica TZ Dubrovnik.

U časopisu autori tekstova Matko Matija Marušić, Adriana Kremenjaš Daničić, Maja Nodari, Hrvoje Ivanković i Pavo Jančić osvrnuli se na obilježavanje 600. godina od postavljanja Orlandova stupa, četrdeset godina pripadnosti Dubrovnika UNESCO-ovoj obitelji, na 70.-te Igre i desetljeće otkako je Festa sv. Vlaha proglašena zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom.

– Također, u svakom Welcomu trudimo se predstaviti mlade ljude koji žive i rade u Dubrovniku. Ovog puta to su Pero Klaić i Lena Šutić Klaić koji imaju svoju kamenoklesarsku radnju te u trgovini prodaju originalan suvenir. Kad smo kod obljetnica slabo poznata je informacija kako u našem gradu već 50 godina svojim specifičnim dramskim izričajem djeluje Teatar Lero kojem smo posvetili jedan tekst – poručila je urednica časopisa Lidija Crnčević.

Posebno poglavlje posvećeno je Biskupskoj palači u čije prostorije je iz onih uobičajenih gradske turističke zajednice predstavljanje i izmješteno. Zanimljivosti vezane uz ovu veličanstvenu rezidenciju dubrovačkog biskupa prisutnima ispričao je povjesničar umjetnosti Ivan Viđen, ujedno pisac članka.

– Uz Knežev dvor ovo je najsloženija i kvadraturom najveća palača Gradu koja obuhvaća 1000 godina dubrovačke povijesti, odnosno dvije renesanse građevine s baroknom nadogradnjom, dvije srednjovjekovne ulice i orsan. Ona je pretrpjela brojne prirodne i društvene potrese, a u njoj sačuvan je jedan od ukupno dva renesansna tabulata. Palača je prethodno useljavanju biskupa u 19. stoljeću bila u vlasništvu obitelji Sorkovčević i upravo je Lukša Sorkočević i njegov brat Miho uredio ovdje smještenu, u Gradu nastariju privatnu knjižnicu – rekao je Viđen.

U novom broju časopisa Welcome mogu se pročitati i brojne teme iz sfere lifestyla poput primjerice priče o švicarskom industrijalcu koji je impresioniran ljepotama Dubrovnika u svojoj tvornici počeo proizvoditi čokoladu Ragusa koju možete kupiti i danas. Naravno, tu je razgovor s omiljenom nam Konavokom pjevačicom Terezom Kesovijom i reportaža sa Straduna kada je u srpnju 2018. nam srce kucalo za Vatrene. Svoj primjerak Welcome-a možete nabaviti u uredu TZ Grad.

Pročitajte još

Gdje ćete navijati i jeste li se već opremili rekvizitima? Pošaljite nam navijačku atmosferu!

Dulist

Dođite u Studentski dom i navijajte za ‘Vatrene’!

Dulist

Napustila nas je profesorica Božena Berdović

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija