Aktualno

FOTO/VIDEO Plenković na gradilištu Pelješkog mosta, Butković uvjerava da će pristupne ceste biti gotove kad i most

FOTO/VIDEO Plenković na gradilištu Pelješkog mosta, Butković uvjerava da će pristupne ceste biti gotove kad i most

Premijer Andrej Plenković u četvrtak popodne obišao je gradilište Pelješkog mosta u Komarni, u sklopu svog četverodnevnog posjeta Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Nakon sastanka s predstavnicima Hrvatskih cesta i izvođača radova, istaknuo je kako dinamika posla za sad ide jako dobro, čak i boje od predviđanja.

-Uskoro slijede i druga, treća i četvrta faza ovog projekta, a krajnji rok za dovršetak svih pristupnih cesta Pelješkog mosta i drugog mosta koji se treba izgraditi je 31. siječnja 2022. Prema ovom što smo danas čuli, stječemo dojam da će to biti upravo tako i da će tako biti konačno ostvaren strateški cilj povezivanja juga s cijelom Hrvatskom. Ovo je projekt od ogromnog značaja za Hrvatsku, stvara novu dimenziju poslovne suradnje s Kinom, a naravno činjenica da se s 357 milijuna eura sufinancira iz sredstava europskog proračuna, cijeloj Hrvatskoj pokazuje koliko je važna ta kohezijska politika i koliko je važna pomoć europskog proračuna za ovaj ključni infrastrukturni projekt – rekao je premijer dodavši kako će Most ostati trajno kao simbolika prvih sedam godina našeg članstva u EU gdje ćemo svi na vidljiv, konkretan način prepoznati koliko smo profitirali.

Ministar mora, prometa i infrastrukture istaknuo je kako je impresivno ono što su danas vidjeli na gradilištu. Već je postavljeno 15 pilota, što ide brže od očekivanja, jer su bila predviđanja da će se u prosjeku zabijati 1,35 pilota po danu, no došlo se do prosjeka od 2 po danu.

-Dosta je toga još pred nama. Hrvatske ceste će donijeti ubrzo odluku o odabiru oko druge faze izgradnje mosta što uključuje pristupne ceste ukupne duljine 12 km, a za treću i četvrtu fazu se 14. veljače predaju ponude. Sve faze su žive i očekujemo da ćemo sve završiti do roka kojega je rekao premijer, a to i moramo zbog EU sredstava – rekao je Butković, a na pitanje hoće li most biti gotov prije pristupnih cesta rekao je kako je sve tempirano da bude gotovo u isto vrijeme. Nakon što se donesu odluke za preostale faze ne očekuje se da će biti previše žalbi, ali ako ih i bude, rekao je, one će biti prioritet u rješavanju.

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist