Grad

POŠTUJMO GRAD Globalno vijeće za održivi turizam izrađuje novu ocjenu održivosti za Dubrovnik

POŠTUJMO GRAD Globalno vijeće za održivi turizam izrađuje novu ocjenu održivosti za Dubrovnik

U sklopu sveobuhvatnog gradskog projekta Poštujmo Grad, Globalno vijeće za održivi turizam (GSTC) u Dubrovniku provodi drugu fazu procjene odredišta čime se nastavlja uspješna suradnja između Grada i ovog neovisnog međunarodnog tijela čija je uloga promicanje razvoja održivog turizma.

Tim povodom u Dubrovniku boravi direktor Mediteranske regije GSTC-a Ioannis Pappas. Uz stručnu podršku djelatnika Grada Dubrovnika i Dubrovačke razvojne agencije DURA, u periodu od 3. do 5. travnja 2023. godine, direktor Pappas obavit će niz sastanaka i radionica s nositeljima turističkih aktivnosti i različitim ključnim dionicima iz javnog i privatnog sektora, nacionalne i lokalne uprave, nevladinih organizacija i sveučilišnih ustanova te obići brojne lokacije na gradskom području koje uz povijesnu jezgru i kontaktnu zonu, između ostalih, uključuju i posjet kompleksu TUP-a, gradilištu Lapadske obale te lokaciji novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Dubrovnik je prva jedinica lokalne samouprave za koju će GSTC provesti novu ocjenu održivosti, odnosno cjelovitu procjenu stanja održivosti destinacije u odnosu na prethodno izvješće, i to temeljem UN-ovih kriterija održivosti i destinacijskog menadžmenta.

Podsjetimo, GSTC je u studenom i prosincu 2019. godine proveo ocjenu odredišta, usko surađujući s Turističkom zajednicom grada Dubrovnika i Dubrovačkom razvojnom agencijom, a završno izvješće održivosti destinacije predstavljeno je u lipnju 2020. godine. Na skali GSTC-a kojom se procjenjuje ukupna izvedba destinacije u održivosti, Grad Dubrovnik je tada ostvario izvrsnih 70 posto. Uz Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika, nova ocjena bit će još jedan vrijedan dokument na kojem će se temeljiti daljnji koraci u upravljanju destinacijom s ciljem postizanja još većeg stupnja održivosti.

Foto: Grad Dubrovnik

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist