Grad

POSLOVANJE U KORONA KRIZI Pet gradskih tvrtki u društvu najstabilnijih u Hrvatskoj

POSLOVANJE U KORONA KRIZI Pet gradskih tvrtki u društvu najstabilnijih u Hrvatskoj

Pet društava u kojima Grad Dubrovnik ima većinski ili najveći pojedinačni vlasnički udio našla su se među najstabilnijim društvima u Republici Hrvatskoj prema poslovanju u korona-krizi, objavila je državna Financijska agencija FINA.

Tako su se četiri društva u većinskom vlasništvu Grada Dubrovnika – Vodovod Dubrovnik d.o.o., Čistoća d.o.o., Sanitat d.o.o. i Vrtlar d.o.o. našla među 1085 najstabilnijih u novoobjavljenom izvješću FINA-e ‘Poslovanje u uvjetima pandemije – najstabilniji poduzetnici u RH’, javljaju iz Grada Dubrovnika. Njima se pridružila i Luka Dubrovnik d.d., tvrtka u kojoj Grad Dubrovnik među dioničarima zauzima najveći udio.

Ti poduzetnici prema metodologiji FINA-e bilježe najmanju vjerojatnost nastupanja statusa neispunjavanja obveza. FINA je za svoj izračun koristila podatke iz razdoblja siječanj – rujan 2020. te ih usporedila s podacima u istom razdoblju 2019. godine. S područja naše županije među najstabilnijim su ukupno 24 tvrtke, od kojih je 17 registrirano u Dubrovniku.

Ovi rezultati su znakoviti, navode iz Gradske uprave, jer upravo je najveći pad prometa na razini županija, navodi se u izvješću, ostvaren u Dubrovačko-neretvanskoj (46,2 posto), a slijede Istarska (25,2 posto) i Šibensko-kninska županija (21,9 posto). Promatrano po područjima djelatnosti koja su 2020. godine u uvjetima pandemije COVID-19 imala pad prometa u odnosu na isto razdoblje 2019. godine na samom vrhu su upravo djelatnosti vezane uz turizam.

-Analiza FINA-e ujedno potvrđuje podatke koje je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković predstavio na konferenciji za novinare krajem prošle godine, a prema kojima su gradska društva, unatoč štetnim efektima pandemije, financijski stabilnija nego što su bila na početku mandata 2017. godine. Brzim prilagođavanjem novonastalim uvjetima Grad Dubrovnik je također u 2020. godini zadržao financijsku stabilnost koja se prelijeva i na 2021. godinu. Uredno poslovanje, tekuće i nove kapitalne investicije koje se odvijaju uz značajno korištenje dostupnih bespovratnih sredstava Europske unije, potvrđuju takvu poziciju Grada – zaključuju iz Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist