Kultura

‘POSLJEDICE’ Novi projekt Romana Nikolića zatvara fantastičnu trilogiju

Arterarij Posljedice Nikolic

Posljedice, novi autorski projekt Romana Nikolića, autora koji je podjednako aktivan i kao redatelj i kao glumac, zatvara trilogiju udruge Arterarij o obespravljenim i ranjivim društvenim skupinama.

Premijerno će se izvesti 8. listopada u 19 i 30 u Hali V, parkingu iza Tehničkog muzeja Nikola Tesla, na adresi Tratinska 2.

Nakon predstava pogledajme (2017) i Čekanja (2017) koje su se bavile položajem, diskriminacijom i predrasudama prema Romima i azilantima, ovoga puta Nikolić se bavi posljedicama koje na ženama ostavlja nasilje. Za razliku od prethodna dva projekta u kojima su na sceni bili pripadnici navedenih skupina, ovoga puta izvođačice su profesionalne glumice – Mirej Stanić i Irena Tereza Prpić. Međutim, i ovoga je puta proces bio temeljen na dokumentarnim materijalima, osobnim svjedočanstvima, stvarnim iskustvima.

Istovremeno nježan i brutalan, direktan i suptilan, scenski jezik koji je Romano Nikolić razvio u svojim prethodnim projektima prisutan je i u Posljedicama. Želeći izbjeći šokantnost, viktimizaciju i patetiku, fenomene koji uobičajeno prate priče o nasilju, ova predstava inzistira na prikazivanju kompleksnosti i slojevitosti čimbenika koji su uključeni u proizvodnju raznih oblika nasilja u društvu, od onog verbalnog preko onog psihičkog do seksualnog i fizičkog, od onog obiteljskog preko onog ratnog do onog institucionalnog. Konzervativna medijska reprezentacija rodnih uloga, sveprisutna stigmatizacija žrtava, nepravedna raspodjela kućanskog rada, nefunkcionalni pravni okvir, tako redom postaju elementi čiji zbroj rješava jednadžbu društvene odgovornosti iza koje stoje uništeni životi stotina, tisuća, beskonačnog broja žena.

Uz Nikolića, autorski tim čine još i Jasna Jasna Žmak (dramaturgija), Nikolina Medak (pokret), Ana Fucijaš (kostimografija) te Sandra Petrž koja se na sceni pojavljuje u ulozi same sebe. Premijerna izvedba projekta očekuje nas 8. listopada u prostoru Hale V Tehničkog muzeja, a reprizne zagrebačke izvedbe 9. i 10. listopada. Nakon toga, u studenom, predstavu očekuje i dubrovačka premijera, 22. i 23. studenog u Kazalištu Marina Držića koje je i koproducent projekta.

*S obzirom na ograničen broj mjesta svoj dolazak za reprizne izvedbe 9. i 10. listopada potrebno je rezervirati na mail arterarij@gmail.com.

Projekt su podržali Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj, Inicijativa mladih za ljudska prava, Europska komisija (REC program), Zagreb Design Week i Tehnički muzej Nikola Tesla.

Pročitajte još

OTVARANJE IZLOŽBE I RADIONICA STRIPA U FLORI ‘Striptokok’ Davora Schunka

Dulist

KAPELA TRANSFORMIRANA U ROZARIJ SV. STJEPANA Nesvakidašnja izložba Dubravke Lošić u Labinu

Dulist

U PETAK U TEATRU Posljednji premijerni naslov Kolarina – ‘Matrimonijo’

Dulist