Aktualno

Popravlja se zapadno pročelje Svetog Vlaha

Popravlja se zapadno pročelje Svetog Vlaha

Zapadno pročelje Crkve svetoga Vlaha od nedavno je prekriveno skelama. Kako saznajemo iz Zavoda za obnovu Dubrovnika, skela je postavljena radi izvođenja konstruktivnih i konzervatorsko-restauratorskih radova na zapadnom pročelju.

Nastavak je to radova na obnovi crkve dubrovačkog parca, čiji je investitor i nositelj  projekta Zavod za obnovu Dubrovnika. Sredstva je osiguralo Društvo prijatelja dubrovačke starine, a izvođač je tvrtka Hedom iz Zagreba.

– Ovi radovi su treći dio sveobuhvatne konstruktivne i konzervatorsko-restauratorske sanacije crkve ugovorene okvirnim sporazumom  u listopadu 2011. godine (nakon provedenog postupka javne nabave) sa najpovoljnijim ponuditeljem, tvrtkom Hedom iz Zagreba. Ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosi  8.909.246,38 kuna (bez PDV-a). Radovi se izvode u fazama: I faza istočno pročelje (odrađeno), II faza južno pročelje (odrađeno), III faza zapadno pročelje (u radu), te IV faza konstruktivni i konzervatorsko-restauratorski radovi u unutrašnjosti crkve (sljedeći radovi). Ugovorena vrijednost radova III faze na zapadnom pročelju je  1.280.193,48 kuna (bez PDV-a), a predviđeno vrijeme izvođenja radova tri mjeseca što ovisi o vremenskim uvjetima – odgovaraju na naš upit iz Zavoda za obnovu Dubrovnika.

Dodaju i kako su ishođene sve potrebne suglasnosti poput potvrde na glavni projekt od 18. studenoga 2008., rješenje Konzervatorskog odjela u Dubrovniku iz 6. ožujka 2002. i suglasnost za projekt fasadne skele za zapadno pročelje od 25. listopada 2013., te zaključak Grada Dubrovnika od 24. listopada 2013. kojim se odobrava zauzimanje javne površine za postavku skele.
– Po završetku zapadnog pročelja trebala bi započeti  IV faza – konstruktivna i konzervatorsko-restauratorska sanacija unutrašnjosti crkve – zaključuju iz Zavoda.

Medijska hajka iz 2011.

Podsjetimo, u studenom 2011. godine, izbila je medijska hajka kada je nakon što je na ponovljenom natječaju Zavoda za obnovu Dubrovnika, tvrtka Hedom dobila posao na sanaciji zidane nosive kamene konstrukcije Crkve svetoga Vlaha, nakon čega je skelu  zakovala u kameno pročelje crkve.

Tada je zatraženo atestiranje skele, stručno vještačenje o izvedenom te prikaz zatečenih oštećenja na snimci postojećeg stanja. Slučaj je riješen kada je dobiveno Stručno mišljenje i nalaz o stanju kamena nakon sidrenja skele na istočnom pročelju Crkve sv. Vlaha u Dubrovniku prema kojemu sidrenjem radne skele na crkvi nije učinjena nikakva šteta.

U Mišljenju koje je napravljeno temeljem očevida na objektu dana 17. studenog 2011. od strane dipl.ing. Hrvoja Malinara, konzervatora-savjetnika, radilo se o "nužnoj intervenciji koja prethodi sanaciji teško oštećene fasade". U nalazu se također konstatiralo da je izvođač sidrenje iste izveo prema pravilima struke i to kako u građevinskom, tako i u konzervatorskom smislu.

Pročitajte još

[FOTO] OBILAZAK CESTE TAMARIĆ Franković najavio: Realizacijom ovog projekta će biti moguća komunikacija manjim autobusom!

Dulist

TUŽNA OBLJETNICA U sudaru Aurore i Ilirije poginulo 10 putnika

Dulist

A BILE SU 40 KUNA Prve trešnje na virtualnoj placi i do 10 eura! Je li to realna cijena?

Dulist