Zanimljivosti

Ponovo ambrozija uz Neretvu

Ponovo ambrozija uz Neretvu

Epidemiolog našeg Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić i biolog iz Instituta za more i priobalje dr. sc. Nenad Jasprica bili su u redovitom godišnjem obilasku terena vezano uz procjenu proširenosti alergogene biljke ambrozije.

Obišli su 5. rujna područje uz rijeku Neretvu, te druga mjesta na kojima je prethodnih godina uočena ambrozija. Na dva mjesta uz lijevu obalu rijeke gdje su lani pronađene ambrozije, ove godine ih nije bilo, jer su mjesta nedavno bila pokošena. Međutim, pokraj jednog od tih mjesta pronađeno je više biljaka, te na još nekoliko mjesta na desnoj obali rijeke po jednu, dvije biljke. Preko poljoprivrednog inspektora naloženo je komunalnim redarima da počupaju ambroziju.

– Napominjemo da prema Naredbi o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije – Ambrosia artemisiifolia L. (NN 72/07), svi vlasnici i korisnici zemljišta dužni su provoditi mjere suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja ambrozije – ističu iz Zavoda.

Inače, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije redovito provodi monitoring koncentracija peludi u zraku, uzorkivačem koji se nalazi na krovu Opće bolnice Dubrovnik, a od ove godine i na krovu Doma zdravlja u Metkoviću. Rezultati iz Dubrovnika iz prethodnih godina govore o niskim koncentracijama peludi ambrozije u zraku. Za područje Metkovića situacija je nešto nepovoljnija, jer su ove sezone izmjerene i umjerene koncentracije peludi ambrozije.

Ukoliko uočite ambroziju, javite na 341-000 ili na mato.lakic@zzjzdnz.hr.

Pročitajte još

ANTE CURAĆ Rekvijem za žrnovske petraleze

Dulist

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist