Grad

Pomorski odjel UNIDU postao član Međunarodne udruge pomorskih učilišta

Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku postao je član Međunarodne udruge pomorskih učilišta (IAMU) temeljem odluke Međunarodnog izvršnog odbora (IEB) usvojene na 22. Godišnjoj općoj skupštini (AGA) održanoj prošli tjedan u Batumiju u Gruziji. Sporazum o članstvu potpisali su doc. dr. sc. Srđan Vujičić, pročelnik Pomorskog odjela, i gospodin Glenn Blackwood, predsjednik IAMU-a, navode u priopćenju sa Sveučilišta.

Ovim članstvom u krovnoj instituciji pomorske akademske zajednice omogućena je globalna prepoznatljivost Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku, izravno sudjelovanje u radu IAMU-a kao savjetodavnog tijela Svjetske pomorske organizacije (IMO), većoj mobilnosti studenata i nastavnika, te razvoju znanstvenih i stručnih projekata s izravnim financiranjem Nippon zaklade. Ovo je veliki uspjeh za Pomorski odjel, Sveučilište u Dubrovniku i grad Dubrovnik.

International Association of Maritime Universities (IAMU) globalna je mreža pomorskih visokih učilišta i savjetodavno tijelo IMO-a  (Međunarodne pomorske organizacije). Udrugu je  1999. godine osnovalo sedam pomorskih sveučilišta koja predstavljaju svaku regiju svijeta. IAMU trenutno ima  70 članova među kojima su dva posebna člana, Zaklada Nippon iz Japana i Svjetsko pomorsko sveučilište (WMU) iz  Švedske  koje je osnovao IMO.

Članovi IAMU-a predvode razvoj pomorskog sektora pružajući visoku razinu obrazovanja, osposobljavanja i istraživanja. Inicijativa Global Maritime Professional koja je rezultirala dokumentom “Body of Knowledge 2019” veliki je korak naprijed u postizanju visoke razine standardizacije u pomorskom obrazovanju na globalnoj razini. IAMU je tijekom godina napravio golemi napredak u većem angažmanu studenata, povezivanju fakulteta u smislu razvoja i istraživačkih projekata te utjecaju pomorskih sveučilišta u ključnim organizacijama poput Međunarodne pomorske organizacije (IMO) i u pomorskom sektoru.

Nakon što se Pomorski odjel prijavio za članstvo, Međunarodni izvršni odbor (IEB) na temelju kriterija za članstvo reguliranih u Osnovnom ugovoru (Basic Agreement) detaljno je provjerio prijavu. Nakon pozitivnog mišljenja, uslijedio je posjet inspektora koji je pregledao sve na Odjelu i napisao izvješće. Bio je to kapetan Heikki Koivisto, voditelj projekata na Maritime Logistics Research Center, Satakunta University of Applied Sciences – SAMK koji je na Pomorskom odjelu boravio nekoliko dana u srpnju.

Nastavnici Pomorskog odjela u protekloj su godini objavili četiri znanstvenih radova u autorstvu i koautorstvu u IAMU Proceedings, i rad u prestižnom znanstvenom časopisu Journal of Maritime Affairs (JOMA) Svjetskog pomorskog fakulteta (WMU).

Pročitajte još

Mirna Batistić; ravnateljica Instituta za more i priobalje: ‘Stanje u našem moru još uvijek je ne dobro, ne zadovoljavajuće, nego odlično!’

Mia Njavro Banić

Jelka Tepšić odlikovana Križem Reda za civilne zasluge Kraljevine Španjolske

Dulist

Ovo su najbolji dubrovački doktori!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija