Grad

POLOŽENI VIJENCI NA BONINOVU ‘I dalje ćemo tražiti ispriku, kao zalog budućnosti’

POLOŽENI VIJENCI NA BONINOVU 'I dalje ćemo tražiti ispriku, kao zalog budućnosti'

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen križa na groblju Boninovo u znak sjećanja i zahvale svima onima koji su u Domovinskom ratu položili svoje živote za slobodnu Hrvatsku, na dan kada se prisjećamo početka napada na Dubrovnik, 1. listopada 1991. godine.
U ime Grada Dubrovnika svijeće i vijence položili su gradonačelnik Mato Franković i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, u društvu državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova RH Frana Matušića.
-Tog je dana Dubrovnik napadnut s kopna, mora i iz zraka od strane srpsko-crnogorskih snaga s ciljem posezanja za Dubrovnikom i stvaranja ‘velike Srbije’. Prisjećajući ih se izražavamo i trajnu zahvalnost svima koji su dali svoje živote da bi mi danas živjeli u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj, u slobodnom Dubrovniku. Posebno se prisjećamo naših najmlađih, djece Dubrovnika koja su izgubila svoje živote i to je najveći teret i najveća žrtva koju je Dubrovnik podnio kako bi danas bio slobodan. Nažalost, ni nakon ovoliko godina, iako smo primili ispriku s crnogorske strane, još uvijek nismo primili ispriku sa srpske strane, posebno sa strane Trebinja, od kud je najveći dio operacija išao prema Dubrovniku. I dalje ćemo tražiti ispriku, ne zato što želimo da netko prizna svoj zločin nego zbog činjenice da treba krenuti dalje u budućnost i zbog činjenice da Dubrovnik mora nastaviti pronositi mir, kao što je to radio i u svojoj prošlosti, a kao zalog budućnosti i neponavljanju takvih zločina – kazao je gradonačelnik Mato Franković u ovoj prigodi.
U sklopu programa ‘Da se ne zaboravi’, obilježavanje 29. obljetnice početka napada na Grad danas se nastavlja u 12:00 sati polaganjem vijenaca uz molitvu na Srđu, u 18:00 sati je spuštanje vijenaca u more u Gružu, u znak sjećanja na poginule na moru, a u 19:00 sati služit će se Sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu, u Crkvi Male braće.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist