Crna kronika

Policija pojačava nadzor svih sudionika u prometu

Policija pojačava nadzor svih sudionika u prometu

Motorizirani cestovni promet važna je komponenta suvremene civilizacije, koji uz sve dobrobiti ponekad za posljedicu ima nepoželjno ljudsko stradavanje.

Nažalost, na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske tijekom prvih devet mjeseci ove godine posljedice ugrožavanja cestovnog prometa ogledaju se i u dvanaest prometnih nesreća u kojima je smrtno stradalo dvanaest osoba.  Najčešći uzrok ovih najtežih prometnih nesreća bila je brzina, a najveći broj njih dogodio se na državnoj cesti D-8, ukupno 7 od kojih 5 na dionici od Bistrine do Dubca, a 2 na dionici državne ceste kod grada Ploče.   Dvije prometne nesreće su se dogodile na užem području Dubrovnika, te po jedna u Novoj Mokošici, Otrićima i Pločicama. Od dvanaest smrtno stradalih, devet ih je bilo u svojstvu vozača, dva putnika i jedan pješak.

Da bi se stanje sigurnosti u cestovnom prometu podiglo na višu razinu društvo mora uložiti još mnogo napora. Od tri bitna čimbenika za sigurnost prometa (sudionici, vozila i ceste), prometna kultura svih sudionika, a posebno vozača, najbrže može smanjiti tragične posljedice. Znatan dio tog napora pripada policiji koja svojim aktivnostima treba utjecati na povećanje prometne discipline svih sudionika u prometu.

U tom pogledu, u narednom periodu policijski službenici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske pojačat će nadzor svih sudionika u prometu, posebno recidivista, odnosno onih koji učestalo krše prometne propise. Poseban naglasak stavit će se na detektiranje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koji najčešće dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama. Također će se organizirati ciljane preventivno-represivne prometne akcije usmjerene na sankcioniranje prekršaja ciljanih skupina sudionika u prometu kao što su primjerice vozači motocikla i mopeda, aili određenih vrsta prekršaja kao što su prekršaji brzine, vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje prednosti prolaza i sl., a koje akcije će se provoditi svakog tjedna.

Kao prvu od planiranih ciljanih aktivnosti najavljujemo provođenje preventivno-represivne akcije „Motocikli i mopedi u prometu“ koja će se provoditi na cjelokupnog području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske sutra, 2. listopada – ističu iz PU Dubrovačko – neretvanske.

Pročitajte još

U hotelu Vis 2 pronađeno beživotno tijelo muške osobe

Dulist

TUŽNA VIJEST Preminula je cijenjena arhitektica Olivera Bravačić

Dulist

Napustio nas je Ivo Jelić, jedan od osnivača dubrovačkog HDZ-a

Dulist