Crna kronika

Policija pojačava nadzor svih sudionika u prometu

Motorizirani cestovni promet važna je komponenta suvremene civilizacije, koji uz sve dobrobiti ponekad za posljedicu ima nepoželjno ljudsko stradavanje.

Nažalost, na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske tijekom prvih devet mjeseci ove godine posljedice ugrožavanja cestovnog prometa ogledaju se i u dvanaest prometnih nesreća u kojima je smrtno stradalo dvanaest osoba.  Najčešći uzrok ovih najtežih prometnih nesreća bila je brzina, a najveći broj njih dogodio se na državnoj cesti D-8, ukupno 7 od kojih 5 na dionici od Bistrine do Dubca, a 2 na dionici državne ceste kod grada Ploče.   Dvije prometne nesreće su se dogodile na užem području Dubrovnika, te po jedna u Novoj Mokošici, Otrićima i Pločicama. Od dvanaest smrtno stradalih, devet ih je bilo u svojstvu vozača, dva putnika i jedan pješak.

Da bi se stanje sigurnosti u cestovnom prometu podiglo na višu razinu društvo mora uložiti još mnogo napora. Od tri bitna čimbenika za sigurnost prometa (sudionici, vozila i ceste), prometna kultura svih sudionika, a posebno vozača, najbrže može smanjiti tragične posljedice. Znatan dio tog napora pripada policiji koja svojim aktivnostima treba utjecati na povećanje prometne discipline svih sudionika u prometu.

U tom pogledu, u narednom periodu policijski službenici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske pojačat će nadzor svih sudionika u prometu, posebno recidivista, odnosno onih koji učestalo krše prometne propise. Poseban naglasak stavit će se na detektiranje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koji najčešće dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama. Također će se organizirati ciljane preventivno-represivne prometne akcije usmjerene na sankcioniranje prekršaja ciljanih skupina sudionika u prometu kao što su primjerice vozači motocikla i mopeda, aili određenih vrsta prekršaja kao što su prekršaji brzine, vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje prednosti prolaza i sl., a koje akcije će se provoditi svakog tjedna.

Kao prvu od planiranih ciljanih aktivnosti najavljujemo provođenje preventivno-represivne akcije „Motocikli i mopedi u prometu“ koja će se provoditi na cjelokupnog području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske sutra, 2. listopada – ističu iz PU Dubrovačko – neretvanske.

Pročitajte još

PLATIO KAZNU I 3 MJESECA OSTAO BEZ DOZVOLE 63-godišnjak ‘napuhao’ 2,16 promila

Dulist

Uhićen stranac koji je nizom kaznenih djela pričinio milijunsku štetu

Dulist

PLOČE KAO ‘WILD WEST’ Policija pretragom kod dvije starije osobe pronašla drogu, novac, oružje…

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija