Hrvatska

POLICIJA O UBOJSTVIMA U SPLITU Osumnjičenik je ispalio 36 metaka, uhvatili smo ga za manje od 3 sata

POLICIJA O UBOJSTVIMA U SPLITU Osumnjičenik je ispalio 36 metaka, uhvatili smo ga za manje od 3 sata

U Splitu se u subotu dogodio nezapamćen zločin. Okrutna likvidacija zapanjila je građane, baš kao i detalji samog zločina i informacije o motivu koje su počele curiti nakon što je priveden 25-godišnji F. Z. za kojeg se vjeruje da je počinio ubojstva. PU splitsko-dalmatinska otkrila je na konferenciji za medije detalje ubojstva kao i potragu za potencijalnim počiniteljem, kako prenosi Večernji list.

Na konferenciji su bili načelnik PU splitsko-dalmatinske Dražen Vitez, zamjenik načelnika Marko Srdarević i načelnik Sektora kriminalističke policije Ante Matković.

Sumnja se kako je 25-godišnjak ubio trojicu muškaraca jer su on i njegova obitelj bili žrtve maltretiranja dilera zbog duga koji je prema dilerima imao njegov brat.
– Moramo biti svjesni da se neki događaji ne mogu predvidjeti, no policija vrlo brzo odgovori. Sve ekipe su brzo bile na terenu, u užem centru gradu. Možemo reći da su sve osobe u ovom djelu evidentirane, a dosad nismo primali prijavu od oštećenih ili počinitelja ili njima bliskih osoba  Odgovorno mogu reći da je sigurnost na području grada Splita dobra – kazao je Dražen Vitez, načelnik PU splitsko-dalmatinske. Istaknuo je kako je Split uspješan u borbi protiv zloupotreba kriminala i organiziranog kriminala. Nadodao je kako odgovor na organizirani kriminal ne može biti uzimanje pravde u svoje ruke, već zajedničko djelovanje institucija.

Zamjenik načelnika Marko Srdarević kazao je više o samoj istrazi.

– U 15:35 dobili smo prijavu o kaznenom djelu. Sve raspoložive snage poslali smo na mjesto događaja, no paralelno smo pozivali i policijske službenike koji su bili doma. Blokirali smo grad Split i aktivirali smo sve mjere državne granice kako osoba koja se može dovesti u vezu s ovim zločinom ne bi ilegalno ili legalno prela granicu. Išli smo do toga da smo aktivirali službena plovila da spriječimo da netko tim putem ode iz grada Splita. Dva sata i 40 minuta nakon počinjenja djela uhitili smo osumnjičenika koji nije pružao otpor – istaknuo je i dodao kako je u akciji sudjelovalo više od 150 policajaca.

– U svakom slučaju, naša reakcija je bila angažman svih iskustava. U roku dva sata i 40 minuta uhitili smo počinitelja ovog djela. Zahvalio bih svim policijskim službenicima koji nisu u niti u jednom trenutku nisu sumnjali u izvršenje ovog zadatka – rekao je.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Ante Matković kazao je da su snimku počinitelja proslijedili ljudima na terenu, te nakon što se snimka proširili društvenim mrežama dobili su informacije o tome tko bi mogao biti počinitelj.

– Što se tiče ovog događaja, ne možemo razgovarati o motivu. Ovaj događaj ne možemo dovesti u vezu sa sukobom unutar kriminalnih skupina – kazao je Matković i naveo kako su tijekom počinjenja ubojstva počinjen prekršaj dovođenja u opasnost jer je oštećeno jedno vozilo u kojem su bile dvije osobe koje nisu bile meta.

– Pronađeno je 36 čahura na mjestu zločina. Radi se o automatskom oružju – istaknuo je Matković i dodao: ‘Kad je krenula snimka na društvenim mrežama, dobili smo saznanja o tome tko bi bila meta. Tri osobe koje su uhićene ne dovode se u vezu s počinjenjem kaznenog djela, ali dovode se u vezu s djelom. Jedan od troje moguća je meta’

Načelnik je kazao da policija nije imala saznanja o mogućim prijetnjama.

– Mi smo intenzivno tragali za počiniteljem. Ciljano smo tragali za počiniteljem kad smo saznali o kome je riječ. Kad je bio najbolji trenutak da ga zaskočimo, zaskočili smo. Osumnjičeni je zatečen u društvu više osoba. Zamjenik načelnika Marko Srdarević kazao je da od trenutka kad su saznali o kome je riječ do uhićenja prošlo 45 minuta, te su u tom razdoblju pregledali četiri lokacije za koje su vjerovali da bi na njima mogao biti počinitelj.

Na konferenciji je rečeno kako je uhićenom pružena liječnička pomoć u KBC Splitu tijekom koje je testiran na prisutnost alkohola i droge u organizmu. Kako su istaknuli, kriminalističko istraživanje je još uvijek u tijeku, a o motivu će ovisiti klasifikacija prilikom podizanja optužnice.

Inače, sudeći po komentarima na Facebooku, većina javnosti pruža podršku F.Z koji je osumnjičen za navedena tri ubojstva.

Izvor: Večernji list

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist