Politika

“Pokazali smo smjer djelovanja u Vijeću”

Kandidacijska lista grupe birača „Srđ je Grad“ na svom je službenom Facebook profilu objavila priopćenje u kojem su se osvrnuli na neuspjelu konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća. U njihovoj objavi stoji:

„Dragi sugrađani,

na prvoj, konstituirajućoj sjednici Gradskoga vijeća, a prilikom podnošenja prijedloga i glasanja za članove Odbora za izbor i imenovanje, jasno smo pokazali kako zamišljamo novi model upravljanja Gradom.

Broj članova odbora i način njihova izbora jasno je definiran Poslovnikom Gradskoga vijeća Grada Dubrovnika (Članak 8.)  i radi se o jednostavnoj matematici. Razmjerno broju osvojenih mandata, svaka lista koja je ušla u Gradsko vijeće daje svoga predstavnika. Ukupno ih treba biti sedam.

Na pripremnom su sastanku nositelji svih lista, u skladu s već spomenutim Poslovnikom, napravili izračun prema kojemu svoga člana Odbora daju sljedeće stranke i nezavisne liste:
HDZ-HSP AS-HSLS – 2 člana
HNS-HSS – 1 člana
SDP-HSU – 1 člana
DDS – 1 člana
HL-Stranka rada – 1 člana
KLGB Srđ je Grad – 1 člana.

Međutim, propisana procedura nije odgovarala članovima 'koalicije' HNS-SDP-DDS pa dogovor nije postignut. Oni su na sjednicu izašli s prijedlogom pet svojih članova za Odbor za izbor i imenovanje, ne oslanjajući se pritom niti na jedan propis i Poslovnikom propisanu proceduru.

Morali smo reagirati na ovo očito kršenje zakonskih okvira, kao što smo radili i do sada, a radit ćemo i ubuduće. Zajedno s vijećnicima koalicije HDZ-HSLS-HSP AS i HL-Stranke rada, a sukladno Poslovniku, iznijeli smo prijedlog za imenovanje četiri člana. Taj je prijedlog izglasan i prihvaćen s 13 glasova ZA.

Tu nije riječ ni o kakvoj postizbornoj koaliciji, već o zajedničkom stavu da se trebaju poštivati zakonski okviri.

Ističemo kako je izborom četiri člana Odbor za izbor i imenovanje konstituiran i može obavljati svoju dužnost, ali na prvom sastanku nismo željeli izabrati predsjednika, kako bismo i preostalim članovima GV-a omogućili sudjelovanje u radu i poštivanje zakonskih procedura.

Smatramo kako smo građanima jasno pokazali smjer i način našeg sadašnjeg i budućeg djelovanja u Gradskom vijeću u kojem želimo poštivati zakonske odredbe i etička načela. Za to nije nužno ulaziti u koalicije, već se ponašati savjesno i u skladu sa zakonom i interesima građana!

KLGB Srđ je Grad“

Pročitajte još

VLAHUŠIĆ O POLUGODIŠNJEM IZVRŠENJU PRORAČUNA ‘Najvažniji dokument Grada nalazi se na skrovitom mjestu’

Dulist

Miho Baće novi predsjednik dubrovačkog HSLS-a

Dulist

Olgi Muratti novi četverogodišnji mandat na čelu dubrovačkog HSU-a

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija