Hrvatska

Poduzetnici su protiv skraćivanja radnog vremena i ograničavanja rada

Udruga Glas poduzetnika se protivi uvođenju novih i strožih mjera koje je najavio Stožer civilne zaštite. Smatramo kako su hrvatski poduzetnici i poduzetništvo općenito previše puta bili diskriminirani tijekom ove pandemijske krize koja traje već skoro dvije godine, ističu u svom novom priopćenju. Kako navode, treba napomenuti da u proračunu nema nikakvih mjera za zatvaranje i lockdown, a govori se o skraćivanju radnog vremena do 22 sata i novim ograničenjima. Smatramo da bi novo potencijalno zatvaranje i lockdown u potpunosti uništilo već poprilično ugroženo gospodarstvo.

Prenosimo priopćenje u cijelosti.

Udruga Glas poduzetnika smatra da ograničenja rada ne može i ne smije biti, a ako Stožer civilne zaštite ponovo odluči uvoditi bilo kakva ograničenja, onda je potrebno osigurati da poduzetnici, kojima ograničenja utječu na poslovanje, budu pravedno obeštećeni. Uvođenje novih mjera zaista nema smisla ako ne postoji plan koji će pomoći onima na koje će se to negativno odraziti, zbog čega smatramo da su nužne mjere za obeštećenje poduzetnika. Potreban je model po kojemu će se naći rješenje za sve one poduzetnike na koje utječu mjere. Ističemo da se poduzetnici ne mogu sami nositi s tim teretom koji je kriza donijela, jer ionako mnogi već krpaju kraj s krajem zbog cijele situacije. Država nije ni na koji način olakšala situaciju poduzetnicima, nije ukinula parafiskalne namete niti je pokrenula smislene reforme.

Također, želimo Vladi uputiti pitanje o tome zašto u proračunu nisu predviđene potrebne mjere. Uskoro će biti dvije godine od kada je koronakriza zahvatila i Hrvatsku, plan kako pomoći onima na koje se odnose mjere jednostavno ne postoji, a svi smo svjesni da korona kriza nije ni izdaleka gotova. Treba napomenuti da poduzetnici i dalje imaju obaveze plaćanja troškova i ponovo će ispaštati zbog tuđih odluka, a na Vladi je odgovornost da pokrije nastale gubitke. Bilo bi nam veoma drago kada bi Vlada razmišljala o kompenzacijskim mjerama jer je lockdown za većinu poduzetnika najgori mogući scenarij. Smatramo da bi za trenutnu epidemiološku situaciju bilo puno korisnije i efektivnije da se postojeće mjere bolje kontroliraju, umjesto da se uvode nove i strože mjere.

 

Inicijativa GLAS PODUZETNIKA pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, GLAS PODUZETNIKA se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj. Na zahtjev članova inicijative, osnovana je Udruga GLAS PODUZETNIKA koja je od osnivanja prikupila više od 18.000 članova, a Udrugu podržava preko 250.000 građana Hrvatske.

Pročitajte još

Inflacija u raskoraku između statistike i stvarnog života

Dulist

Dm povukao iz prodaje bademe začinjenje japanskim tamari umakom od soje

Dulist

FANTASTIČNE BROJKE Brnjac: Prihodi od stranih turista premašili očekivanja

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija