Hrvatska

Poduzetnici predlažu mjere za spas ugostiteljskog sektora od propasti

Poduzetnici predlažu mjere za spas ugostiteljskog sektora od propasti

Udruga Glas poduzetnika i Nacionalna udruga ugostitelja poslali su dopis Vladi Republike Hrvatske i Nacionalnom stožeru civilne zaštite u kojemu su upozorili na, kako kažu, procesne manjkavosti u postupku kreiranja te donošenja odluka kojima se u potpunosti ili djelomično ograničava rad. Navedene odluke o ograničenju poslovanja su, ističu dalje, mnoge poduzetnike dovele u nezavidan položaj. Ugostiteljskim objektima tipa ‘Caffe bar’ i ‘Objektima jednostavnih usluga’ u potpunosti je onemogućen rad, kao i priprema hrane te pića za opciju osobnog preuzimanja na vratima ugostiteljskog objekta.

-Dok su navedeni objekti pod ključem, kiosci mješovitom robom, pekarnice, benzinske postaje i ostali objekti bez ikakve prepreke nadopunjavaju osnovnu djelatnost pripremom i prodajom kave te jednostavnih jela. Osim toga, isplate potpora za očuvanje radnih mjesta jako kasne, a isplatu naknade za fiksne troškove mogu tražiti samo oni koji su si mogli priuštiti platiti troškove za prosinac. Ističemo da niti jedan ugostiteljski objekt u prosincu nije ostvario niti jednu kunu prihoda. Krediti komercijalnih banaka za ugostitelje su nedostižni, s obzirom na to da je ugostiteljska djelatnost porezno najopterećenija s PDV-om od 25 postote porezom na potrošnju u visini od dodatnih 3 posto – kažu. Kako bi se potaknuo rast ekonomske aktivnosti, Nacionalna udruga ugostitelja i UGP predlažu jednakost prava na rad za sve ugostitelje, osiguranje jednokratne isplate poduzetnicima u sektoru ugostiteljstva u visini od 3 posto ukupnog godišnjeg prihoda u 2019. godini, osiguranje produljenja potpora za očuvanje radnih mjesta, nastavak mjera za refundaciju fiksnih troškova na način da je dokaz tome zaprimljen račun, a ne plaćeni račun.

-Uklanjanjem uvjeta unaprijed plaćenih računa ćemo omogućiti da se broj predanih zahtjeva sa 119 podigne na realno potrebnih 20-ak tisuća – navode.

-Ako se nastavi značajnije poboljšanje epidemiološke slike, tj. smanjivanje oboljelih i hospitaliziranih, UGP traži otvaranje od 1. veljače svih onih kojima je zabranjeno njihovo ustavno pravo na rad (ugostitelji, ali i teretane, kockarnice, rođendaonice i sl.), naravno uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Također, zahtjevamo adekvatnu naknadu, kao i efikasno provođenje ekonomskih mjera. Ističem da je sve to izostalo – rekao je predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas.

-Nacionalna udruga ugostitelja i dalje nastavlja braniti interese svih ugostitelja. U ovom trenutku smatramo da je najvažnije izjednačiti pravo na rad za sve poduzetnike u sektoru. Svjesni smo činjenice da je zdravlje na prvom mjestu i da su uvjeti za normalan rad daleko ispred nas te da je zajednički cilj svih zemalja pandemiju staviti pod kontrolu i iskorijeniti je. Podržavamo popuštanje mjera u skladu s epidemiološkim uvjetima, ali pri tome je nužno voditi računa o popratnim gospodarskim mjerama – rekla je Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja. Do sada je ugostiteljski sektor izgubio preko 11.000 zaposlenika, navodi se u priopćenju.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist