Hrvatska

PODUZETNICI O NAPLATI KONVERZIJE U SUDSKOM REGISTRU ‘Ne, nećemo platiti!’

Udruga Glas poduzetnika osvrnula se u priopćenju za javnost na upis promjene valute temeljnog kapitala iz kune u euro koji bi se plaćao javnom bilježniku 2500 kuna, kao i na kazne koje bi tvrtke trebale platiti ukoliko to ne obave u predviđenom roku.
-Ovih dana UGP je prvi progovorio i ukazao na novo potencijalno novčano opterećenje za poduzetnike kojim bi država naplatila papir koji je već dala, odnosno želi se naplatiti konverzija valute u sudskom registru po cijeni od 2500 kuna za javnobilježničke usluge. UGP kaže: Ne može! Smatramo da je dosta dodanih nameta i nepotrebnim financijskih opterećenja poduzetnika koji jedva preživljavaju s visokim troškovima svojeg poslovanja. Naime, ulaskom u Eurozonu od 1. siječnja 2023. upis promjene valute temeljnog kapitala iz kune u euro, plaćao bi se javnom bilježniku 2500 kn ukoliko bi se radilo o d.o.o. (isti vrijedi i za j.d.o.o.), čiji je temeljni kapital 20 000 kn odnosno od 10 kn ukoliko se radi o j.d.o.o.-u. Upis svih promjena koje se provode u sudskom registru u vezi uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj registrirani sud provesti će bez naknade. Smatramo da upis promjena valute temeljnog kapitala treba biti oslobođen i javnobilježničkih troškova odnosno da se ne bi trebao naplaćivati poduzetnicima jer ih nepotrebno opterećuje. Smatramo da je država imala dovoljno vremena da pripremi svu potrebnu dokumentaciju kao i automatizirati usluge konverzije valute koje bi bile dostupne, jednostavne i prije svega besplatne jer dosta je toga da država naplaćuje papir koji nam je već dala.
Udruga Glas poduzetnika smatra da je krajnje neprihvatljivo da se uvode novčane kazne za one koji ne upišu promjene valute eura kao službenu valutu u sudski registar na vrijeme. Neprimjereno je da se dodatno financijski opterećuju poduzetnici i to novčanim kaznama – navode u priopćenju za medije.
Predsjednik udruge Hrvoje Bujas ističe kako je siguran da će nadležno Ministarstvo riješiti potencijalni problem, na koji ukazuju. ‘Taj namet neće proći’, poručio je.
-UGP neće šutjeti već jasno zahtijevamo da se u što kraćem roku nađu rješenja koja će biti povoljna za poduzetnike koji već sad teško preživljavaju krizu uzrokovanu pandemijom, ratom u Ukrajini i inflacijom. dok se poduzetnici iz dana u dan bore sa svim davanjima koje im država nameće – zaključuju poduzetnici.

Pročitajte još

Glas poduzetnika upozorava na ozbiljne posljedice uvođenja ‘poreza na extra profit’

Dulist

BESPLATNA ZA GRAĐANE Uz pomoć euroHR aplikacije lako preračunajte kune u eure

Dulist

Naša ‘osobna’ proglašena jednim od najljepših identifikacijskih dokumenata

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija